Vanoers.nlAgroZonneweides, optie- en opstalovereenkomsten, juridische en fiscale (on)mogelijkheden

Zonneweides, optie- en opstalovereenkomsten, juridische en fiscale (on)mogelijkheden 

zonneweide aanleggen juridische en fiscale aspecten

Waar moet u als agrariër op letten bij het afsluiten van optie- en opstalovereenkomsten? En wat zijn de fiscale aandachtspunten bij het plaatsen van zonnepanelen op landbouwgronden? Waar moet u bij stilstaan als u zelf een zonneweide wilt ontwikkelen? Food & Agri Zuidwest Nederland van de Rabobank heeft op 26 februari 2019 in het Turfschip te Etten Leur, onder de titel: “Help, er komt een man op het erf met een opstalovereenkomst en veel haast…” een bijeenkomst georganiseerd voor met name landbouwers die geïnteresseerd zijn in het (laten) plaatsen van zonnepanelen op hun landbouwgronden.

 

Er zijn ongeveer 300 belangstellenden op de bijeenkomst afgekomen, waar Eric Jansen van Van Oers Agro met name is ingegaan op de juridische en fiscale aspecten hiervan.

De bijeenkomst was zo succesvol dat de Rabobank meteen heeft besloten nog een zelfde bijeenkomst te organiseren op 19 maart 2019 in Zeeland. Nadere berichtgeving volgt.

Juridische aandachtspunten bij het plaatsen van zonnepanelen

De laatste jaren zijn er veel organisaties opgestaan die agrariërs actief benaderen voor het sluiten van optieovereenkomsten voor het plaatsen van zonnepanelen op hun landbouwgrond. De opstalvergoedingen die op dit moment hiervoor worden geboden, zijn in het algemeen rond de € 6.000 – € 8.000 per ha. Als de nodige vergunningen en de SDE-subsidie worden binnen gehaald en er daadwerkelijk zonnepanelen kunnen worden geplaatst, zal de optieovereenkomst worden omgezet in een opstalovereenkomst.

Staar u niet blind op de aangeboden vergoedingen, maar sta ook stil bij de andere zaken. Op de eerste plaats met wie gaat u in zee? Is deze partij voldoende betrouwbaar, deskundig en financieel in staat de aan gegane verplichtingen ook daadwerkelijk na te komen.

Denk er ook aan dat u de exclusiviteit voor de afgesproken optiejaren afgeeft aan deze club. Vaak zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Terwijl de andere partij meestal de mogelijkheid wordt geboden deze opties te verhandelen. Ook is er meestal geen enkele druk voor de optiegerechtigde de zonneweide op uw grond op korte termijn te realiseren. Te vaak krijgt de optiegerechtigde vrij spel of en waar men zelf (of door een andere partij) al of niet een zonneweide gaat realiseren, zijn de belangen van de agrariër slechts bijzaak. We zijn zelfs tegen gekomen dat de agrariër zich verplicht een hypotheek als zekerheid toe te staan voor de verplichtingen die de optiegerechtigde aan gaat.

Andere zaken waar u aan moet denken zijn:

  • een indexering van de vergoeding
  • het laten doen van een grondonderzoek voor het plaatsen van zonnepanelen en na het afbreken daarvan en een schadevergoeding voor de waardevermindering
  • de kosten voor het verwijderen van de zonnepanelen zijn voor de optiegerechtigde
  • de verdeling van de lasten gedurende het gebruik van de grond
  • de termijn waarvoor het opstalrecht wordt aan gegaan en de mogelijkheden voor een tussentijdse beëindiging.

Wellicht komt u tot de conclusie dat u beter zelf, alleen of met anderen, een zonneweide kunt realiseren. Neem in ieder geval contact op met onze deskundige voor u een optieovereenkomst sluit.

Presentatie Eric Jansen

Fiscale aandachtspunten bij het plaatsen van een zonneweide

Natuurlijk zijn er ook altijd fiscale aspecten verbonden aan het plaatsen van zonnepanelen op landbouwgrond.

Omdat het plaatsen van zonnepanelen op landbouwgrond in Nederland een betrekkelijk nieuw fenomeen is, is de fiscale regelgeving nog niet helemaal uitgekristalliseerd. De wetgever loopt nog achter en dus zullen de belastingdienst en de agro-belastingadviseurs nog vaak een stevig gevecht moeten leveren om duidelijkheid te krijgen. Als het niet anders kan bij de rechter. Waarbij wij als van Oers Agro natuurlijk voor de belangen van de betrokken agrariërs zullen strijden. Door onze jarenlange ervaring in de agro-fiscaliteit zullen wij u zeker door dit fiscale mijnenveld kunnen leiden.

Zaken waar in ieder geval aan gedacht moet worden:

  • De bedrijfsopvolgingsregeling (bor). Staat u net voor een bedrijfsopvolging of heeft bij u een bedrijfsopvolging minder dan 5 jaar geleden plaatsgevonden dan is extra voorzichtigheid geboden.
  • De overdrachtsbelasting. Heeft u minder dan 10 jaar geleden de betreffende grond gekocht?
  • de landbouwvrijstelling. De belastingdienst is van mening dat gedurende de periode dat zonnepanelen er staan de landbouwvrijstelling niet van toepassing is. Volgens ons ligt dat wat genuanceerder.

In het besluit van 23 november 2018 heeft de staatssecretaris aangegeven dat de betreffende landbouwgrond onder voorwaarden ondernemingsvermogen kan blijven. Er hoeft dus bij de plaatsing van de zonneweide in principe niet afgerekend te worden over het verschil tussen WEV (waarde economisch verkeer) en de WEVAB (waard economisch verkeer agrarische bestemming).

De opstalvergoeding wordt bij de normale winst uit onderneming geteld. Maar wellicht is het fiscaal interessanter de betreffende grond tijdig naar privé of in een bv in te brengen. Ook hier is deskundig advies in een zo’n vroeg mogelijk stadium noodzakelijk om voor u de juiste fiscale paden te bewandelen.

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs.

 

eric jansen
Eric Jansen
Manager fiscaal
Contact
  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

eric jansen
Eric Jansen | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.