Vanoers.nlAgroEuropees plafond stikstof- en fosfaatuitscheiding uit dierlijke mest opnieuw niet aangetikt

Europees plafond stikstof- en fosfaatuitscheiding uit dierlijke mest opnieuw niet aangetikt  

Stikstof- en fosfaatuitscheiding

In 2021 bedroeg de uitscheiding van stikstof in dierlijke mest 474 miljoen kilogram, wat bijna 16 miljoen kilogram minder is dan in 2020. Hiermee blijft de Nederlandse veestapel (lees: rundvee, varkens, pluimvee en ander vee) ruim 6% onder het Europees stikstofplafond, dat is vastgesteld door de Europese Unie. De totale fosfaatuitscheiding in 2021 van de Nederlandse veestapel bedroeg daarentegen 149 kilogram, 1,8 miljoen minder dan in 2020 en is zelfs daarmee 14% onder het fosfaatplafond gebleven.

Daling stikstofuitscheiding

Een daling van 8,8 miljoen kilo stikstofuitscheiding vergeleken met voorgaand jaar is te wijten aan de melkveehouderij en draagt hierbij het meeste bij aan de daling van de stikstofuitscheiding uit dierlijke mest, op basis van absolute zin. In de varkenshouderij werd 4 miljoen kilo minder stikstof uitgescheiden dan een jaar eerder. In relatieve zin droeg de varkenshouderij dan het meest bij aan de daling van stikstofuitscheiding in dierlijke mest. Dit komt doordat in Nederlands minder varkens worden gehouden.

Wat betreft het stikstofplafond is dit het vierde jaar op rij dat de stikstofuitscheiding van de Nederlandse veestapel onder het plafond ligt. De stikstofuitscheiding is sinds 2017 in totaal met 38 miljoen kilogram afgenomen.

Deze cijfers zijn gemeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Nikki Saman
Nikki van Dun - Saman
Assistent controller
  • icon
Nikki Saman
Nikki van Dun - Saman
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiƫle positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Nikki van Dun - Saman
Nikki van Dun - Saman | Assistent controller
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!