Vanoers.nlAgroEnergielijst 2019

Energielijst 2019 

pijl groen en rood

De belangrijkste wijziging ten aanzien van de energie-investeringsaftrek (EIA) is dat het percentage voor aftrek daalt van 54,5% naar 45%.

Dat houdt in dat, wanneer u een investeringsverplichting nog in 2018 aangaat of bent aangegaan u een hoger voordeel kunt benutten dan wanneer u wacht tot 2019.

LED-lampen

De eisen voor LED-verlichting zijn niet aangescherpt. LED-armaturen met een specifieke lichtstroom van ten minste 100lm/W komen in aanmerking voor 25 euro per 1.000 lumen. De LED-belichting voor tuinbouwgewassen kent wel een aanscherping: de specifieke lichtstroom bij bedraagt in 2019 2,2 µmol/s t.o.v. 2,0 in 2018.

Isolatie bestaande gebouwen

De voorwaarden zijn ongewijzigd ten opzichte van 2018. Bij bestaande bedrijfsgebouwen waarin isolatie wordt aangebracht die de som van de warmteweerstand van de isolatielagen laat toenemen met een R-waarde van 2,00 ten opzichte van de oude situatie komt 20 euro per m² te isoleren oppervlak in aanmerking voor EIA.

Warmtepomp

Ook de warmtepomp staat nog steeds op de energielijst. Toegevoegd is de warmtepomp met halogeenvrij koudemiddel. Daarnaast zijn de prestatie-eisen bij een aantal warmtepompen verlaagd en gaat het investeringsbedrag dat in aanmerking komt voor EIA per geïnstalleerde kW vermogen omhoog.

Zonnepanelen

De investering in zonnepanelen wordt aantrekkelijker. Heeft u een aansluiting met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A (kleinverbruikersaansluiting) en investeert u in minimaal 25 kW aan zonnepanelen dan komt de investering in aanmerking voor EIA. Ten opzichte van 2018 is er een grote wijziging: de aftopping van 750 euro per kW piekvermogen is niet in de omschrijving opgenomen, wat inhoudt dat de gehele installatie weer onder de EIA valt.

Ook op de lijst…

Naast bovenstaande investeringen staan er nog ruim 150 bedrijfsmiddelen op de energielijst. Denk bijvoorbeeld aan de energie-efficiënte melkkoeling, een tweede horizontaal energiescherm, energiezuinige klimaatregeling, automatische ventilatiesystemen en warmtewisselaars voor veestallen. Bekijk alle mogelijkheden in de energielijst 2019.

Aanvragen?

Belangrijk is dat u binnen 3 maanden na het aangaan van verplichtingen/ kopen (niet moment van leveren!) van de investeringen de aanvraag hebt ingediend.
Voor nadere informatie over de regeling en het aanvragen van de EIA kunt u contact opnemen met uw relatiebeheerder.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.