Vanoers.nlAgroCoronavirus en agrariërs: de nieuwe regelingen

Coronavirus en agrariërs: de nieuwe regelingen 

Coronavirus en agrariërs: de nieuwe regelingen

Onlangs heeft de overheid een tweede steunpakket aangekondigd met nieuwe regelingen die gelden tot 30 september. Enkele regelingen worden verlengd en anderen worden vervangen door een nieuwe regeling. Ook kan het zijn dat regels en voorwaarden van bepaalde regelingen zijn aangepast. De regelingen zijn nog niet definitief en kunnen dus op enkele punten wijzigen. In dit artikel geven we een overzicht van de nieuwe of verlengde regelingen en belangrijkste wijzigingen die tot nu toe bekend zijn.

Een overzicht van de nieuwe regelingen

 

Regeling   Aanvragen via Aan te vragen vanaf
NOW 2.0 Verlengd tot 30 september Het UWV Vanaf 6 juli
TVL Opvolger van de TOGS en loopt van 1 juni tot 30 september De RVO vanaf eind juni Eind juni
ToZo 2.0 Verlengd tot 30 september Gemeente Kan per gemeente verschillen
Bijzonder uitstel van betaling Uitstel tot 1 oktober. Belastingdienst Heden

Hieronder lichten we belangrijkste wijzigingen toe.

Noodmaatregel voor Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Voor sommige ondernemers is het tijdvak van de NOW per 31 mei afgelopen. Bij andere gebeurt dit per 30 juni of 31 juli. De regeling wordt verlengd tot 30 september en komt de ondernemers dus verder tegemoet in de loonkosten wanneer sprake is van meer dan 20% omzetverlies. De opslag van de loonkosten was 30% en wordt nu verhoogd naar 40%, zodat de regeling ook een tegemoetkoming in de andere kosten betreft. De referentiemaand was januari en wordt nu maart 2020. Dit kan voor seizoensbedrijven die in januari geen personeel hadden voordeliger uitpakken.

Aan de verlening van de regeling zijn wel enkele nieuwe voorwaarden verbonden. Zo is de ontslagboete bij bedrijfseconomische ontslag, die in NOW 150% van de loonsom bedroeg verlaagd naar 100%. Wel geldt dat bedrijven die meer dan 20 medewerkers willen ontslaan akkoord moeten hebben met een vakbond of personeelsvertegenwoordiging. Ook wordt in de nieuwe regeling gefocust op het omscholen van personeel door middel van het crisisprogramma NL leert door. De overheid trekt hier 50 miljoen euro voor uit en wil dat ondernemers die gebruik maken van de NOW hier mee aan de slag gaan.

Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)

De tegemoetkoming vaste lasten is een opvolger van de tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren. De regeling is gericht op MKB bedrijven met minder van 250 medewerkers die structureel meer dan 30% van hun omzet verliezen door de coronacrisis. Daarnaast geldt, net als bij de TOGS, dat de onderneming een juiste SBI code dient te hebben.

De belangrijkste wijziging met de TOGS is dat rekening wordt gehouden met de hoogte van het omzetverlies. De tegemoetkoming zal dan ook gebaseerd worden op het totale omzetverlies en de vaste lasten die het bedrijf daarmee betaalt. Voor de vaste lasten wordt uitgegaan van een gemiddeld percentage per sector. De maximale tegemoetkoming in de TVL betreft € 50.000 van 1 juni tot 1 oktober 2020.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (ToZo)

De Tozo wordt met aangepaste voorwaarden verlengd met 4 maanden en heet de Tozo 2.0. Hierdoor is het mogelijk voor ondernemers die aan de voorwaarden voldoen om tot en met september een uitkering voor levensonderhoud te ontvangen. Ook voor ondernemers die geen gebruik hebben gemaakt van de Tozo 1.0 is het mogelijk om Tozo 2.0 aan te vragen. Ook de lening voor het bedrijfskapitaal uit de huidige regeling wordt verlengd.

De belangrijkste wijziging in de Tozo 2.0 is dat het inkomen van de partner wel meetelt voor het vaststellen van de hoogte van de uitkering. Bij de eerdere regeling was dit niet het geval. Dit betekent dat wanneer het inkomen van ondernemer en partner samen boven het sociaal minimum uitkomt, er geen recht is op de uitkering.

Bijzonder uitstel van betalingen belastingen

Het uitstel van betalen van belastingen wordt ook verlengd, in elk geval tot 1 oktober. De belastingrente en invorderingsrente is tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%. De andere maatregelen van de belastingdienst zoals een versoepeling van het urencriterium voor zzp’ers worden tevens verlengd tot 1 oktober.

Met het verlengen van het bijzonder uitstel van belastingbetaling blijft het van belang om tijdig aangifte te doen. Het is pas mogelijk om uitstel aan te vragen wanneer een aanslag ontvangen is. Wanneer uitstel van betaling wordt aangevraagd geldt in principe een uitstel van 3 maanden. Mocht het nodig zijn om langer uitstel aan te vragen is dat onder enkele voorwaarden ook mogelijk.

Meer informatie

Via onze agroflits houden wij u op de korte termijn op de hoogte over de diverse ontwikkelingen. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met ons en onze adviseurs helpen u graag verder.

Roy Doomen
Roy Doomen
Medewerker accountancy
Contact
  • icon
Roy Doomen
Roy Doomen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.