Vanoers.nlAgroAgroflits week 8

Agroflits week 8 

Agroflits week 8 2024

Lees het laatste agrarische nieuws

Belastingrente voorkomen? Vraag vóór 1 mei een voorlopige aanslag aan

Als de Belastingdienst een aanslag vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting aan u oplegt met een te betalen bedrag, berekent de Belastingdienst belastingrente. U betaalt rente over het te betalen bedrag aan belasting als de Belastingdienst een aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. Of bij een gebroken boekjaar vanaf zes maanden na afloop van dat boekjaar. Deze rente bedraagt 10% voor de vennootschapsbelasting en 7,5% voor de inkomstenbelasting. Bent u over het jaar 2023 nog belasting verschuldigd? Vraag dan vóór 1 mei 2024 een voorlopige aanslag aan ter voorkoming van belastingrente. Meer over belastingrente leest op u in dit artikel. 

Uitrijden drijfmest

De putten zitten vol en het land is nog niet overal bekwaam om op uit te rijden. Dus als het maar even kan… Heeft u zand en lössgrond en betreft het grasland dan is dat geen probleem. U mag immers vanaf 16 februari drijfmest uitrijden. Heeft u bouwland, dan ligt dat iets moeilijker. De hoofdregel is dat u vanaf 15 maart drijfmest mag aanwenden op de betreffende percelen. Teelt u een vroeg gewas, dan mag u drijfmest uitrijden vanaf 16 februari. Zorg er dan wel voor dat u uiterlijk 24 uur voordat u het perceel gaat bemesten via Mijn percelen hebt aangegeven welk gewas u teelt. Op mijn RVO vindt u de lijst met vroege gewassen. 

Subsidieregeling Productieve investeringen Groen- Blauw en dierenwelzijn, Noord-Brabant

In eerdere communicatie gaven wij aan dat bij de rangschikking van de ingediende aanvragen, bij twee of meer investeringen het aantal punten gedeeld wordt door het aantal investeringen. Nu heeft Stimulus gecommuniceerd dat dit alleen geldt bij investeringen die vallen binnen dezelfde investeringscategorie. De punten worden opgeteld als u de subsidie aanvraagt voor investeringen die in verschillende investeringscategorieën vallen. U kunt dus op basis van het maximaal aantal investeringen 54 punten halen. Dit geldt zowel voor de subsidie voor jonge landbouwers als voor de subsidie gericht op natuur of landbouw. 

SLIM-subsidie opent op 1 maart

Op vrijdag 1 maart opent de nieuwe ronde van de SLIM-subsidie. De aanvragen worden op basis van loting gerangschikt. U kunt de subsidie aanvragen tot 28 maart. Met de SLIM-subsidie kunnen mkb-ondernemers investeren in ontwikkeling van werknemers. Subsidiabel is onder meer het doorlichten van de onderneming, loopbaan- en ontwikkeladviezen, ontwikkelen of invoeren van een leermethode of het bieden van een praktijkleerplaats in de derde leerweg. Met de subsidie kunt u externe adviseurs inhuren om u te begeleiden in deze onderwerpen. Bekijk hier de toelichting op de regeling. 

Beëindiging bpm-vrijstelling op bedrijfswagens per 1 januari 2025

Vanaf 2025 vervalt de bpm-vrijstelling op bestelauto’s voor ondernemers die hun bestelauto voor meer dan 10% zakelijk gebruiken. Afhankelijk van de CO2-uitstoot van de bestelauto wordt na dit jaar bpm in rekening gebracht. De verwachting is dat er een run ontstaat op bestelauto’s met kenteken voor 31 december 2024. Er zijn nu al leveranciers die geen auto meer kunnen leveren dit jaar. Ook bij een tweedehands bestelauto die na 1 januari 2025 verhandeld wordt zal de bpm gedeeltelijk in rekening worden gebracht. Ook bij verkoop van een bpm-vrijgestelde bestelauto binnen vijf jaar kan eveneens een naheffing plaatsvinden. Lees meer in het volledige artikel.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!