Vanoers.nlAgroAgroflits week 40

Agroflits week 40 

Agroflits week 40

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Uitstel inzaaidatum vanggewas na mais op zand- en lössgronden

Zoals bij ieder wel bekend is, heeft de minister de uiterste datum voor het inzaaien van vanggewas na mais verlengd naar 31 oktober. Let daarbij op dat het vanggewas binnen 72 uur na de maisoogst ingezaaid moet worden. Dit verleende uitstel heeft wel effect op de mogelijkheden voor bemesting volgend jaar. Nadere details over de hoogte van de korting zijn nog niet bekend.

Belastingplan 2022: stijging hoge Vpb-tarief naar 25,8%

Op dit moment wordt over de eerste € 245.000 belastbare winst 15% vennootschapsbelasting geheven, waarna het meerdere wordt belast met 25%. Met ingang van 1 januari 2022 wordt de grens van € 245.000 opgehoogd naar € 395.000. Over een verhoging van het 25%-tarief was in de Prinsjesdagstukken niets opgenomen, maar naar aanleiding van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) lijkt hier toch verandering in te komen. Het (demissionair) kabinet is van plan de salarissen voor zorgpersoneel in 2022 te verhogen. De verhoging van het hoogste vennootschapsbelastingtarief naar 25,8% moet deze loonsverhoging gaan bekostigen. Dit plan moet echter eerst worden omgezet in een wetsvoorstel en vervolgens aangenomen worden door het parlement.

Voorwaarden KJ-regeling

Meewerkende thuiswonende kinderen kunnen via de kalenderjaarregeling (KJ-regeling)  worden verloond. U hoeft de verschuldigde loonheffing maar één keer per jaar in te houden en af te dragen. Deze vereenvoudigde regeling kan worden toegepast bij kinderen vanaf 15 jaar. De loonheffingskorting moet worden toegepast, dus let op met bijbaantjes elders. In 2021 zijn er geen bijverdiengrenzen voor de kinderbijslag en studiefinanciering (nieuwe stelsel). De LIV en Jeugd-LIV zijn niet van toepassing. De grens van de loonheffingskorting ligt in 2021 op 724,50 euro bruto per maand of 8.694 euro bruto per jaar. Heeft uw kind in 2021 meegewerkt in uw bedrijf? Neem dan contact op met uw loonadviseur.

Uitstel behandeling wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’

Volgens de parlementaire agenda zou het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ in de Tweede Kamer op korte termijn worden behandeld. Dit wetsvoorstel heeft ten doel leningen van de vennootschap aan de directeur-grootaandeelhouder (dga) en andere aanmerkelijkbelanghouders te ontmoedigen. Voor zover schulden van de dga en diens partner aan de vennootschap boven de € 500.000 uitkomen, is het plan om vanaf 31 december 2023 het bovenmatige gedeelte van de schuld fictief te belasten tegen een tarief van 26,9% (tarief: 2021). De staatssecretaris van Financiën heeft de Tweede Kamer echter verzocht om de behandeling van het wetsvoorstel uit te stellen. Wellicht heeft dit tot gevolg dat de inwerkingtreding van het wetsvoorstel uitgesteld wordt of zelfs inhoudelijk wordt gewijzigd.

Bijtelling elektrische auto’s verhoogd in 2022

De bijtelling voor elektrische auto’s is in 2021 12% van de catalogusprijs tot een maximum van € 40.000. Met ingang van 2022 gaat het bijtellingspercentage naar 16%. Het maximumbedrag wordt verlaagd naar € 35.000. Boven dit maximum geldt zowel in 2021 als 2022 het volledige bijtellingspercentage van 22%. Overweegt u om een zakelijke elektrische auto aan te schaffen? Het is verstandig om deze investering nog dit jaar te doen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!