Vanoers.nlAgroAgroflits week 36

Agroflits week 36 

Agroflits week 36

Lees het laatste agrarische nieuws.

Sectorrapport Boomkwekerij seizoen 2023-2024

Van Oers heeft de sectorupdate ‘Boomkwekerij’ over seizoen 2023-2024 gepubliceerd. Een rapport waarin we u aan de hand van data graag meenemen in de ontwikkelingen in de sector van het laatste seizoen. We praten u bij over de omzet- en exportontwikkeling, de arbeidskosten en de grondstoffenindex. Ook wordt het gemiddelde bedrijfsresultaat in beeld gebracht en spreken we onze verwachtingen uit over het komende seizoen. U kunt het Sectorrapport Boomkwekerij downloaden op onze website.  

Fosfaat verrekenen

Heeft u als akkerbouwer over 2024 teveel dierlijke mest gebruikt en bedraagt de overschrijding niet meer dan 20 kg fosfaat per hectare bouwland? Dan mag u het teveel aangevoerde fosfaat in 2025 verrekenen. Indien u van deze mogelijkheid gebruik wenst te maken, dient u zich uiterlijk 31 december 2024 aan te melden bij het RVO. Let er wel op dat u nooit twee jaar achter elkaar fosfaat kunt verrekenen. Met andere woorden, heeft u in 2023 gebruikgemaakt van deze regeling, dan kunt u in 2024 geen gebruik maken van de ze mogelijkheid. Nadere informatie kunt u vinden op de website van het RVO. 

Prinsjesdag 2024: verlaagde btw-tarief voor agrarische goederen en diensten

Het Pakket Belastingplan 2025 zal een wijziging ten aanzien van het verlaagde btw-tarief voor agrarische goederen en diensten bevatten. Het verlaagde btw-tarief van 9% is van toepassing op bepaalde agrarische goederen en diensten. Het gaat dan bijvoorbeeld om pootgoed bestemd voor de teelt van groenten en fruit, rundvee, schapen, geiten en varkens, beetwortelen en rondhout. Per 1 januari 2025 vervalt voor deze agrarische goederen het verlaagde tarief. De reden hiervoor is dat, nu de landbouwregeling is afgeschaft, de btw altijd kan worden teruggevraagd en een verlaagd tarief niet meer noodzakelijk is. Vanaf dat moment is het algemene tarief van 21% van toepassing. Het algemene tarief van 21% gaat met ingang van 1 januari 2025 ook gelden voor het opfokken van dieren en het opkweken van uitgangsmateriaal voor planten. Voor de volledigheid merken wij op dat voor voedingsmiddelen en sierteeltproducten (zoals bloembollen, bloemen en planten) het verlaagde btw-tarief in stand blijft.  

Subsidie voor investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv)

Heeft u melkvee, vleeskalveren of varkens en is de stikstofvracht van uw veehouderijlocatie op een overbelast Natura-2000 gebied 2500 mol of hoger en wilt u de stikstofneerslag van deze locatie verminderen en de duurzaamheid vergroten door te investeren in een combinatie van bewezen technieken?
Dan kunt u hiervoor tussen 21-10-2024 en 8-1-2025 subsidie aanvragen. De subsidie bedraagt maximaal 80% van de kosten. Het subsidiebedrag kan niet lager zijn dan € 25.000 en niet hoger dan € 600.000. Op de website van het RVO kunt u nalezen welke investeringen in aanmerking komen voor deze subsidie en aan welke voorwaarden een aanvraag dient te voldoen. Informeer bij onze specialisten naar de mogelijkheden. 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten, zij helpen u graag verder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Neem contact op

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!