Vanoers.nlAgroAgroflits week 22

Agroflits week 22 

Agroflits week 22

Lees het laatste agrarische nieuws.

Hoofdlijnenakkoord: fiscale wijzigingen

Op 16 mei 2024 hebben de fracties PVV, VVD, NSC en BBB het hoofdlijnenakkoord gepresenteerd. Dit hoofdlijnenakkoord is de basis voor de verdere formatie en uiteindelijk het regeerakkoord. In het hoofdlijnenakkoord zijn ook een aantal fiscale wijzigingen opgenomen. In dit artikel nemen wij u mee in een aantal van deze wijzigingen. Daarbij geldt wel dat voor alle punten nog moet worden afgewacht hoe de precieze invulling van de wettelijke bepaling uiteindelijk zal worden vormgegeven. 

Wacht niet te lang met aanvraag subsidie elektrische bedrijfsauto

Ondernemers die een nieuwe, volledig elektrische bedrijfsauto willen kopen, kunnen vanaf 23 april 2024 weer de Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen. Wacht daar niet te lang mee. Op 6 mei 2024 was er van de beschikbare € 30 miljoen namelijk nog maar een kleine € 13 miljoen over. De subsidie bedraagt maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. Meer hierover leest u in dit artikel. 

Let op bij verhuur woonruimte aan arbeidsmigranten

Verhuurt u woonruimte aan buitenlandse arbeidsmigranten? Op basis van het principe ‘scheiding van baan en bed’  is bepaald dat de huur van woonruimte niet meer geregeld mag zijn via het arbeidscontract. Wanneer het arbeidscontract eindigt dan loopt de huurovereenkomst gewoon door. Daarnaast wordt op basis van de Wet goed verhuurderschap ook een te hoge borg, servicekosten of discriminatie van huurders bestreden. Tot slot moet het huurcontract worden opgesteld in de taal van degene die gehuisvest wordt. Neem voor meer informatie contact op met uw loonadviseur. 

Openstelling kennisvouchers

Vanaf 5 juni kunnen agrarische ondernemers GLB-kennisvouchers aanvragen. Er zijn kennisvouchers voor advies over duurzame landbouw en kennisvouchers voor het laten opstellen van een bedrijfsplan voor omschakeling naar duurzame landbouw. U ontvangt na goedkeuring van uw aanvraag door RVO een digitale voucher in Mijn RVO. De  voucher gebruikt u vervolgens voor een advies van een erkend agrarisch bedrijfsadviseur, gericht op uw bedrijf. De voucher dekt 80% van de kosten met een maximum van Є 1.500 respectievelijk € 6.000.

Vestigingssteun jonge landbouwers

Op 3 juni opent de regeling vestigingssteun jonge landbouwers. Agrarische ondernemers die op 31 december 2024 nog geen 40 jaar oud zijn en na 1 januari 2023 een bedrijf zijn gestart komen onder voorwaarden in aanmerking voor een bijdrage van € 80.000. Van belang is dat er sprake is van blokkerende zeggenschap en een belang in het bedrijf van meer dan 50%. Daarnaast moet worden aangetoond dat het bedrijf voldoet aan een minimale omvang, moet het bedrijf minimaal vijf jaar worden voortgezet en moet een bedrijfsplan met uitgebreide duurzaamheidsparagraaf worden aangeleverd. Het budget is voor dit jaar ruim € 75 miljoen. De komende jaren wordt deze regeling opnieuw opengesteld.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten, zij helpen u graag verder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Neem contact op

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!