Vanoers.nlAgroAgroFlits week 17

AgroFlits week 17 

Agroflits week 17

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Vakantiegeld later uitbetalen?

In deze tijd is het behouden van liquiditeit van groot belang voor ondernemers. Het uitbetalen van vakantiegeld in mei of juni zorgt voor druk op de liquiditeiten. Ondernemers vragen zich daarom af of ze het vakantiegeld later of gespreid mogen betalen. Dat mag alleen als de werknemers individueel akkoord zijn gegaan en hiervoor hebben getekend. Let er op dat u dan ook goed vastlegt dat de werknemers het bedrag niet vervroegd mogen opeisen. Anders moet u nu loonbelasting betalen over het vakantiegeld, terwijl dat pas later wordt uitbetaald.

Ook noodsteun voor sierteeltsector

De noodmaatregelen vanwege de coronacrisis bieden meestal geen ruimte voor bedrijven met seizoensinvloeden. Zo ook sierteeltbedrijven die hun piek in het voorjaar hebben. Op dit moment wordt hiervoor een aanvullende regeling uitgewerkt. Deze regeling moet het omzetverlies voor maximaal 70% vergoeden. Het omzetverlies wordt berekend op basis van de vergelijkbare periode in de voorgaande drie jaar. Naast deze regeling komt er ook een Europese opkoopregeling voor bloemen. Zodra meer bekend is zullen wij u hierover informeren.

NOW-regeling ook voor omzetschade PFAS en stikstof

Wij hebben u eerder bericht over de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). De NOW is bedoeld om werkgevers tegemoet te komen die omzetverlies hebben door het coronavirus. Hierdoor kunnen werknemers met een vast en met een flexibel contract worden doorbetaald. De NOW komt in plaats van de regeling voor werktijdverkorting. Inmiddels is bekend gemaakt dat de NOW ook geldt voor andere oorzaken waardoor omzetverlies kan optreden zoals PFAS en stikstof. Heeft u vragen of wilt u onze ondersteuning bij de aanvraag, neem dan tijdig contact op met uw relatiebeheerder

Valse e-mails van het UWV en de Belastingdienst in omloop

Let op voor phising e-mails als u steunmaatregelen heeft aangevraagd. Cybercriminelen maken gretig misbruik van deze situatie om uw gegevens te bemachtigen. Zij doen zich voor als het UWV of de Belastingdienst. Deze instanties vragen nooit om vertrouwelijke gegevens per e-mail of via de telefoon. Als het UWV u informatie toestuurt per e-mail, dan maakt zij gebruik van het beveiligde ZIVVER. Dit is een programma dat berichten vergrendelt. Klik dus nooit op een link in een e-mail die u niet vertrouwt.

SNA-certificaat niet altijd voldoende

Als u personeel inleent, bijvoorbeeld via een uitzendbureau of payrolling, loopt u het risico op ‘inlenersaansprakelijkheid’. Dit betekent dat u als inlener aansprakelijk kan worden gesteld voor niet afgedragen loonheffing en/of omzetbelasting over het ingeleende personeel. Dit gebeurt als de uitlener heeft verzuimd deze belastingen af te dragen. U kunt als inlener uw aansprakelijkheid beperken. Dit kan door een verklaring van betalingsgedrag te vragen bij de uitlener, geld te storten op een zogenoemde g-rekening en gebruik te maken van uitleners met een SNA-certificaat. Het SNA-certificaat is een keurmerk voor uitleners. Onlangs werd een inlener aansprakelijk gesteld voor de loonheffingen, omdat zijn uitlener met SNA-certificaat deze niet had afgedragen. De rechtbank stelde dat enkel het inlenen van een uitlener met SNA-certificaat niet voldoende was om aansprakelijkheid te voorkomen. Wij adviseren u daarom om (ook) gebruik te maken van de g-rekening van de uitlener.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.