Vanoers.nlAgroAgroflits week 50

Agroflits week 50 

Agroflits week 50

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Wet excessief lenen bij eigen vennootschap

Op 1 januari 2023 is de wet excessief lenen bij de eigen vennootschap in werking getreden. Deze wet heeft als doel leningen van de vennootschap aan de directeur-grootaandeelhouder (dga) en andere aanmerkelijkbelanghouders te ontmoedigen. Voor zover de schulden aan de vennootschap boven de € 700.000 uitkomen, wordt vanaf 31 december 2023 het meerdere van de schuld fictief belast met 26,9% inkomstenbelasting (tarief: 2023). De maatregelen kunnen voor ongewenste afrekening zorgen op 31 december 2023. Heeft u, uw partner en/of uw kinderen schulden aan uw bv? Laat dan zo spoedig mogelijk de gevolgen van deze wet beoordelen. Meer weten? Lees het volledige artikel op onze website. 

Uitbetaling GLB-subsidie 2023

Heeft u subsidies uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) aangevraagd? Het RVO heeft aangegeven dat zij vanaf december 2023 een voorschot voor de basispremie van € 196 per hectare uitbetalen over de eerste 40 hectare en € 150 per hectare over het meerdere. De definitieve uitbetaling van basispremie, de eco-regeling en, indien van toepassing, de extra betaling jonge landbouwers zal dan plaatsvinden in het voorjaar van 2024.

Normbedrag gebruikelijk loon dga stijgt naar € 56.000

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) die werkzaamheden verricht voor zijn of haar bv moet op basis van de fiscale wetgeving een gebruikelijk loon ontvangen. Het gebruikelijk loon bedraagt in 2024 minimaal het hoogste van de volgende bedragen: 

  • het loon uit de vergelijkbaarste dienstbetrekking; 
  • het loon van de meest verdienende werknemer van de bv; 
  • het normbedrag 

Het genoemde normbedrag wordt per 1 januari 2024 verhoogd van € 51.000 per jaar naar € 56.000 per jaar. Deze wijziging is met name relevant voor dga’s die momenteel een gebruikelijk loon hebben lager dan € 56.000. Zij dienen het loon vanaf 1 januari 2024 aan te passen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw adviseur. 

Einde jaar en mestwetgeving

Het einde van het jaar nadert weer. Tijd om te controleren of uw onderneming voldaan heeft aan de mestverwerkingsplicht. Voldoet uw onderneming hier niet aan dan kunt u nog VVO’s afsluiten en uiterlijk op 31 december aanmelden bij RVO. Ditzelfde geldt voor fosfaatrechten en productierechten varkens en pluimvee. Heeft u onvoldoende rechten? Zorg er dan voor dat u tijdig, dus uiterlijk 31 december 2023, voldoende rechten heeft gehuurd/gekocht en geregistreerd bij het RVO. 

Nog investeren in 2023?

Bent u van plan om dit jaar nog te investeren om de fiscale winst te drukken door middel van (extra) afschrijvingen? Alleen in 2023 kunt u gebruik maken van de tijdelijke regeling willekeurige afschrijving voor nieuwe bedrijfsmiddelen. Vergeet dan niet om aan de voorwaarden te voldoen. Afschrijven mag als het bedrijfsmiddel in gebruik is genomen, of voor zover het bedrijfsmiddel is betaald in 2023. Wilt u dus gebruik maken van de 50% willekeurige afschrijving in 2023? Zorg dan dat u de helft van het bedrag nog dit jaar heeft aanbetaald. 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!