Vanoers.nlAgroAgroflits week 48

Agroflits week 48 

Agroflits week 48

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Plan uw dividenduitkering

Het belastingtarief voor het uitkeren van dividend vanuit uw bv naar privé verandert. Keert u nog dividend uit voor de jaarwisseling dan betaalt u 26,9% inkomstenbelasting over het bruto bedrag. Met ingang van 2024 komt er een schijvensysteem. In de eerste schijf betaalt u 24,5% dividendbelasting over de eerste € 67.000 bruto dividend. Dit bedrag is per persoon. Heeft u een fiscaal partner dan kunt u € 134.000 uitkeren in de eerste schijf. Boven dit bedrag is het tarief 33%. In sommige situaties is het interessant om nog in 2023 dividend uit te keren. Wilt u in de komende jaren een groot bedrag naar privé uitkeren, dan kan een uitkering in 2023 interessant zijn. Stem tijdig met uw adviseur af wat voor u de voordeligste keuze is.

Voorgenomen wijzigingen bedrijfsopvolgingsregeling aangepast

In het belastingplan werden al enkele aanpassingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de schenk- en erfbelasting en de doorschuifregeling (DSR) in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting aangenomen. Naast het verlagen van de vrijstelling in de BOR voor bedragen boven € 1.500.000 van 83% naar 75% (in plaats van de eerder voorgestelde 70%) heeft de Tweede Kamer in amendementen nog meer aanpassingen in de BOR en de DSR aangenomen. Deze aanpassingen kunt u lezen in dit artikel.

Subsidieregeling elektrische auto’s

Op 9 januari 2024 kunnen particulieren weer subsidie aanvragen voor een elektrische personenauto. Voor een gebruikte elektrische auto kunnen particulieren € 2.000 aanvragen. De koop- of leaseovereenkomst moet dan worden gesloten op of na 1 januari 2024. De gebruikte elektrische personenauto mag ook niet eerder dan 1 januari 2024 op naam staan van de aanvrager. Voor een nieuwe elektrische auto kunnen particulieren in 2024 een bedrag van € 2.950 aan subsidie ontvangen. Bent u ondernemer? Dan kunt u de subsidie wel aanvragen, maar de auto niet tot het ondernemingsvermogen rekenen.

Deadline energiebesparingsplicht naar 1 januari 2024

Doordat het RVO te kampen heeft gehad met meerdere storingen kunnen niet alle ondernemers hun rapportages voor de energiebesparingsplicht tijdig in te dienen. De deadline stond op 1 december 2023. Het RVO heeft met de omgevingsdiensten, die belast zijn met de controles, afgesproken dat er tot 1 januari 2024 niet gehandhaafd wordt. Veel ondernemers die aan de voorwaarden voldoen hebben hun rapportage nog niet ingediend. Wacht daar niet te lang mee, indien gewenst kunnen wij u daarmee ondersteunen.

Benut de vrije ruimte in de werkkostenregeling

Heeft u personeel in dienst? Via de werkkostenregeling (WKR) kunt u als werkgever diverse zaken belastingvrij vergoeden of verstrekken aan uw personeel. Blijven de vergoedingen binnen de zogenaamde ‘vrije ruimte’, dan hoeft de werkgever hier geen belasting over te betalen. Over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom bedraagt het percentage 3%, daarboven 1,18%. Vanaf 2024 daalt het percentage over de eerste € 400.000 naar 1,92%. Kosten voor bijvoorbeeld een personeelsfeest of kerstpakket kunt u onderbrengen in de vrije ruimte. Het gedeelte dat overblijft mag u dit kalenderjaar nog verstrekken als bonus, met een maximum van € 2.400 per werknemer. Indien wij uw loonadministratie verzorgen zullen we de beschikbare vrije ruimte aan u doorgeven.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!