Vanoers.nlAgroAgroflits week 46

Agroflits week 46 

Agroflits week 46

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

50% vrij afschrijven op investeringen in 2023?

De staatssecretaris heeft in een brief aan de Kamer aangekondigd dat ondernemers 50% willekeurig mogen afschrijven op investeringen in 2023. Volgens de hoofdregel moeten de kosten van een investering uitgesmeerd worden over meerdere jaren door jaarlijks een percentage af te schrijven. Deze willekeurige afschrijving vormt daarom een uitzondering op de hoofdregel. Door 50% willekeurig af te schrijven, kan een groter deel van de kosten direct in het investeringsjaar in mindering worden gebracht op de winst. De overige 50% wordt regulier afgeschreven. De willekeurige afschrijving geldt alleen voor nieuwe bedrijfsmiddelen. Tweedehands bedrijfsmiddelen komen dus niet in aanmerking. Ook moet het gaan om investeringen waarvoor in 2023 de opdracht is verstrekt. Een aantal bedrijfsmiddelen is uitgesloten, zoals bij de reguliere investeringsaftrek. Mogelijk loont het om de investeringsverplichting uit te stellen tot na de jaarwisseling. De aangekondigde regeling kan echter nog wijzigen of zelfs helemaal niet inwerking treden, omdat deze nog niet is aangenomen door de Kamer.

Mogelijk ook rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers box 3

Eind 2021 oordeelde de Hoge Raad dat de huidige belastingheffing over vermogen in box 3 in strijd is met het Eerste Protocol bij het EVRM als het werkelijke rendement lager is dan het forfaitair rendement. Het oordeel van de Hoge Raad betekent dat de Belastingdienst rechtsherstel moet gaan bieden. De Belastingdienst heeft inmiddels rechtsherstel geboden aan iedereen die op tijd bezwaar heeft gemaakt tegen de aanslagen 2017 tot en met 2020. Ook geldt het rechtsherstel volgens het standpunt van de Belastingdienst voor de aanslagen van 2017 tot en met 2020 die nog niet definitief opgelegd waren op 24 december 2021. Of aan niet-bezwaarmakers rechtsherstel wordt geboden, was nog niet bekend. Het kabinet heeft nu aangegeven dat alle niet-bezwaarmakers wel rechtsherstel krijgen als de Hoge Raad in een nieuwe procedure belastingplichtigen hierin gelijk geeft. Wilt u meer informatie? Lees dan het volledige artikel.

Fiscale oudedagsreserve afgeschaft per 1 januari 2023

Heeft u een fiscale oudedagsreserve (FOR)? Per 1 januari 2023 komt deze te vervallen. Het afschaffen betekent dat bestaande oudedagsreserves in stand blijven, maar dat er vanaf 2023 geen reserve meer opgebouwd kan worden. Tot nu is afname van de fiscale oudedagsreserve alleen mogelijk volgens een aantal wettelijke voorwaarden. Of deze wettelijke voorwaarden worden vereenvoudigd is nog maar de vraag. Wanneer u als ondernemer in de inkomstenbelasting vanaf 1 januari 2023 wenst te voorzien voor de oude dag, dan is dit enkel nog mogelijk door middel van het opbouwen van een externe oudedagsvoorziening.

Wat telt als eigen woning voor de overdrachtsbelasting?

Met ingang van 2023 zal het tarief van de overdrachtsbelasting stijgen van 8% naar 10,4% voor onroerende zaken die niet als eigen woning kwalificeren. Voor eigen woningen geldt een tarief van 2% (en voor starters onder voorwaarden 0%). Door deze stijging van het tarief neemt het belang toe van wat wel of niet tot een eigen woning mag worden gerekend. Wilt u graag meer informatie over dit onderwerp? Lees hier het volledige artikel.

Rundvee & Mechanisatie Vakdagen Gorinchem

Dit jaar vinden de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem plaats op 29, 30 november en 1 december. Ook Van Oers Agro is daar van de partij. U kunt ons vinden in onze stand I126. Op onze website kunt u zien welke collega’s op de beurs aanwezig zullen zijn, tevens ook de link om u aan te melden voor een gratis entreekaart.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiƫle positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!