Vanoers.nlAgroWat telt als eigen woning voor de overdrachtsbelasting?

Wat telt als eigen woning voor de overdrachtsbelasting? 

Wat telt als eigen woning voor de overdrachtsbelasting?

Met ingang van 2023 zal het tarief van de overdrachtsbelasting stijgen van 8% naar 10,4% voor onroerende zaken die niet als eigen woning kwalificeren. Voor eigen woningen geldt een tarief van 2% (en voor starters onder voorwaarden 0%). Door deze stijging van het tarief neemt het belang toe van wat wel of niet tot een eigen woning mag worden gerekend.

Aanhorigheden tellen mee als eigen woning voor de overdrachtsbelasting

Aan de eigen woning mogen ook de zogeheten aanhorigheden worden toegerekend. Er is sprake van aanhorigheden als deze naar objectieve maatstaven bij de woning horen en daaraan dienstbaar zijn, hierbij kan gedacht worden aan de tuin, een garage of een schuur.

Deze aanhorigheden delen mee in het verlaagde tarief voor de overdrachtsbelasting. Hierbij geldt wel dat dit verlaagde tarief voor de overdrachtsbelasting sinds 1 januari 2021 alleen mag worden toegepast als de aanhorigheid tegelijk met de woning wordt aangekocht. Dus stel na koop van een woning wordt van de buurman een stuk tuin gekocht, dan mag hierover niet het verlaagde tarief worden toegepast.

Zowel paardenbak met stallen als weidegronden aanhorigheden volgens Rechtbank

Onlangs heeft de Rechtbank in een zaak geoordeeld dat percelen grond van ruim 1,3 ha. waarop een accommodatie voor paarden is gebouwd (een binnenbak met 13 boxen, een keuken, een buitenbak, een stapmolen, diverse paddocks, een longeerbaan, een wasbak, en zes weides (de weidegronden)) tot de eigen woning mag worden gerekend. De uitleg van het begrip van de eigen woning wordt in deze zaak dus ruim uitgelegd.

Bij dit oordeel speelde mee dat de paardenbak met stallen:

  1. In dezelfde bouwstijl als de woning is gebouwd en zich in de directe nabijheid van de woning bevindt;
  2. Uitsluitend paarden worden gehouden, verzorgd en getraind door de bewoners van de woning; en
  3. Dat de accommodatie dienstbaar is aan de woning, omdat een woning ook gelegenheid biedt tot het uitoefenen van hobby’s en in dit geval geen sprake was van commerciële activiteiten met de paarden.

In deze zaak was sprake van aankoop van de gronden nadat de woning al was gekocht en werd de accommodatie daarna pas gebouwd en ging het om de vraag of de percelen grond en de accommodatie voor de paarden als belast vermogen in box 3 geldt. Maar in de situatie dat deze percelen grond met de accommodatie tegelijk met de woning wordt gekocht dan zou dus voor het geheel het verlaagde tarief voor de overdrachtsbelasting mogen worden toegepast.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

max fleuren
Max Fleuren | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.