Vanoers.nlAgroAgroflits week 44

Agroflits week 44 

Agroflits week 44

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Investeringsregeling POP3+ 2022

Per 1 december opent een nieuwe subsidieregeling als opvolger voor de vorig jaar opengestelde regeling Investeren in Groen Economisch Herstel (GEH). Op basis van een puntensysteem kunnen alle landbouwers weer subsidie aanvragen voor een groot aantal investeringen. RVO zal half november de regeling nader toelichten op hun website. In de publicatie in de Staatscourant kunt u alvast zien welke investeringen in aanmerking komen voor deze subsidie. Het subsidiepercentage is ten opzichte van de GEH wel verlaagd van 60% naar 40%. Ook is het verhoogde percentage voor jonge landbouwers vervallen. Vanaf 1 december 2022 tot en met 31 januari 2023 kunt u een aanvraag indienen. Of u daadwerkelijk subsidie ontvangt wordt later vastgesteld. Bij de GEH-regeling werd het budget 23 maal overschreden en alleen de hoogste puntencategorieën kwamen uiteindelijk in aanmerking voor subsidie.

Meer bekend over Tegemoetkoming Energiekosten

In een eerder artikel informeerden wij u over de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Op 28 oktober 2022 is er een nieuwe kamerbrief naar de Tweede Kamer verzonden met informatie over welke mkb-bedrijven in aanmerking kunnen komen voor deze regeling. De voorwaarden luiden als volgt:

  • Het mkb-bedrijf voldoet aan de Europese mkb-definitie, namelijk maximaal 250 medewerkers, maximaal 50 miljoen euro omzet en/of een balanstotaal van maximaal  43 miljoen euro.
  • Het mkb-bedrijf staat ingeschreven bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
  • Het mkb-bedrijf verbruikt jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit.
  • Het betreft een energie-intensief mkb-bedrijf waarbij minimaal 12,5% van de omzet bestaat uit energiekosten.

De TEK gaat in vanaf 1 november 2022 en zal lopen tot 31 december 2023. Naar verwachting zal de regeling pas in het tweede kwartaal van 2023 worden opengesteld bij het RVO. Nog onduidelijk is hoe wordt omgegaan met meerdere bedrijven die tot één groep horen. Ook is onduidelijk of meerdere aansluitingen en/of locaties bij elkaar opgeteld mogen worden.

Kabinet verlaagt schenkingsvrijstelling eigen woning per 1 januari 2023

De schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) wordt per 1 januari 2023 verlaagd naar € 27.231. Per 1 januari 2024 wordt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning helemaal afgeschaft. Mensen tussen de 18 en 40 jaar kunnen dus alleen nog in 2022 een schenking voor de eigen woning krijgen van € 106.671. De schenking is belastingvrij als deze wordt gebruikt om een eigen woning te kopen, een verbouwing aan die woning te bekostigen of de hypotheekschuld op de eigen woning af te lossen. Heeft u het voornemen om dit jaar of de komende jaren te schenken voor de eigen woning of verwacht u een schenking te krijgen? Neem dan tijdig contact met ons op. Samen bekijken we de mogelijkheden om nog in 2022 gebruik te maken van de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning.

Aanvragen derogatievergunning

Van 15 november tot en met 13 december 2022 kunt u de derogatievergunning aanvragen. Om in aanmerking te komen voor derogatie dient u voor 2022 aan dezelfde voorwaarden te voldoen als in 2021. Een en ander is na te lezen op de website van RVO.

MIA/Vamil-regeling voor de zachtfruit sector

Uit verschillende teelttechnische onderzoeken blijkt dat een UV-C behandeling en het gebruik van een plantsauna een positief effect hebben op de vermindering van fungiciden. Beide bedrijfsmiddelen staan op de milieulijst en komen in aanmerking voor 36% MIA en 75% Vamil. Ook het gebruik van een druppelbevloeiing in de open teelt staat op de milieulijst en komt in aanmerking voor 45% MIA en 75% Vamil. Wilt u graag gebruik maken van deze regeling of meer informatie over de voorwaarden? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder.

Initiatiefwetsvoorstel aanpassing bedrijfsopvolgingsregeling gewijzigd

Met de bedrijfsopvolgingsregeling kan een onderneming fiscaal vriendelijk worden overgedragen aan de volgende generatie. Kamerleden van GroenLinks en PvdA hebben een gewijzigd initiatiefwetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer voor aanpassing van deze bedrijfsopvolgingsregeling. Dit naar aanleiding van een advies van de Raad van State. Een tweetal opvallende zaken in het wetsvoorstel zijn:

  • Verlagen van de vrijstelling bedrijfsopvolgingsregeling in de schenk- en erfbelasting naar 25%, met een maximum van 1 miljoen euro. In de huidige regeling is 100% vrijgesteld tot 1,1 miljoen euro en het meerdere voor 83%.
  • De doorschuifregeling in de inkomstenbelasting voor schenking en vererving van aanmerkelijk belang aandelen wordt afgeschaft. Dit heeft als gevolg dat de overdrager moet afrekenen over het verschil tussen de waarde van de aandelen en de verkrijgingsprijs tegen het belastingtarief van box 2. (26,9% in 2022).

Het initiatiefwetsvoorstel moet per 1 januari 2023 in werking treden. Het is nog afwachten of de Tweede Kamer steun geeft aan deze ingrijpende versobering van de bedrijfsopvolgingsregeling.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!