Vanoers.nlAgroAgroflits week 44

Agroflits week 44 

Agroflits week 44

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Wijzigingen in het Belastingplan 2024

De Tweede Kamer heeft op 27 oktober ingestemd met het pakket Belastingplan 2024. Tijdens de behandeling van de plannen door de Tweede Kamer zijn nog een aantal ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. Zo zou de mkb-winstvrijstelling per 1 januari 2024 verlaagd worden van 14% naar 12,7%. Deze verlaging wordt door de Tweede Kamer deels teruggedraaid. De mkb-winstvrijstelling zal per 1 januari 2024 13,31% gaan bedragen. De overige belangrijke wijzigingen leest u in het volledige artikel.

Minimumuurloon per 1 januari 2024 bekend

Per 1 januari 2024 wordt het wettelijk minimumloon niet meer per maand, maar per uur berekend. Door de invoering van de Wet invoering minimumuurloon per 1 januari 2024 wijzigt de systematiek van het minimumloon. Zo is er geen wettelijk voorgeschreven minimum dag-, week- en maandloon meer, maar wordt aangesloten bij één uniform minimumuurloon. Het wettelijk minimumuurloon bedraagt per 1 januari 2024 € 13,27 bruto. Op onze website leest u meer over het minimumuurloon.

Nieuwe ECO-activiteiten Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in 2024

Volgend jaar komen er drie nieuwe eco-activiteiten bij voor de eco-regeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het betreffen precisiegewasbescherming, precisiebemesting en fertigatie. Daarnaast vinden er bij een aantal andere eco-regelingen wijzigingen plaats in de voorwaarden. Helaas zijn de exacte voorwaarden nog niet bekend. Alles wat wel bekend is, kunt u nalezen op de website van het RVO. Daar kunt u ook de nieuwe waardes en de punten van de eco-activiteiten terugvinden.

Dividenduitkering: dit jaar of wachten tot volgend jaar?

Per 1 januari a.s. gaat het tarief in box 2 van de inkomstenbelasting op de schop. Keert u nog dividend uit voor de jaarwisseling dan betaalt u hierover 26,9% inkomstenbelasting. Na 1 januari betaalt u 24,5% over de eerste € 67.000, daarboven gaat het tarief naar 33%. Het is per situatie afhankelijk of het interessant is om dividend nog in 2023 uit te keren of te wachten tot 2024. Bent u voornemens om in de komende jaren een groot bedrag naar privé uit te keren, dan kan een uitkering in 2023 interessant zijn. Stem tijdig met uw adviseur af wat voor u de voordeligste keuze is.

Aanvragen SDE++ subsidie twee keer zo hoog als budget

In de afgelopen aanvraagronde is voor € 16,3 miljard SDE++ subsidie aangevraagd. Het beschikbare budget was € 8 miljard. Veel aanvragers zullen dus teleurgesteld worden. Het grootste deel van de subsidie is aangevraagd voor projecten voor afvang, opslag en gebruik van CO2. Daarnaast is het aantal aanvragen voor zon en wind fors hoger dan in 2022 het geval was. Binnen 13 weken na de aanvraag zal het RVO een brief sturen of deze in aanmerking komt voor SDE++. RVO zal dus op uiterlijk 4 januari 2024 op alle aanvragen reageren.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!