Vanoers.nlAgroAgroflits week 42

Agroflits week 42 

agroflits week 42

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Bedrijfsopvolging in de plantaardige sector en veehouderij

Als jonge ondernemer en (potentiële) bedrijfsopvolger in de plantaardige sector of veehouderij staat u voor een hoop uitdagingen. Daarnaast is het vaak op persoonlijk vlak een bijzonder, intensief en emotioneel traject voor zowel u als voor uw ouders en overige familieleden. Een bedrijfsoverdracht vraagt van jonge ondernemers durf, maar veelal ook vertrouwen en geloof in de richting waarin u (samen met uw ouders) beweegt.

Graag nemen wij u in een tweetal kennissessies mee in de verschillende fases van de bedrijfsoverdracht. Ook lichten wij toe waar u op fiscaal, juridisch en sociaal vlak tegenaan kunt lopen. Op 8 november is de eerste sessie voor jonge ondernemers in de plantaardige sector. Op 10 november vindt de eerste sessie over bedrijfsopvolging in de veehouderij plaats.

Basispremie in het nieuwe GLB

Vanaf 2023 gaat het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in. Om vanaf 2023 in aanmerking te komen voor de grondgebonden subsidies vanuit de basispremie, de eco-regelingen en het agrarisch natuur- en landschapsbeheer, moet u minimaal voldoen aan de conditionaliteiten. Nadere uitleg over deze conditionaliteiten vindt u in het volledige artikel.

Meer voorwaarden regeling Tegemoetkoming Energiekosten bekend

Er zijn meer voorwaarden bekend gemaakt over de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Om mkb-bedrijven die intensief gebruik maken van energie tegemoet te komen in de stijgende energieprijzen heeft de overheid de tegemoetkomingsregeling in het leven geroepen. De regeling is voor mkb-bedrijven waarbij de energiekosten minimaal 12,5% van de omzet bedragen. Het jaarlijkse verbruik dient daarbij minimaal 5.000 kuub gas of 50.000 kWh elektriciteit te zijn. Ondernemers kunnen een tegemoetkoming krijgen van maximaal € 1 per kuub gas en € 0,30 per kWh elektriciteit. De maximale compensatie bedraagt € 160.000. Voor landbouwbedrijven is de compensatie gemaximeerd op € 62.000.

Betalingsregeling belastingschulden corona gestart op 1 oktober

Heeft u gebruik gemaakt van het bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis? U heeft van 1 oktober 2022 tot en met 1 oktober 2027 de tijd om deze belastingschulden af te betalen. Maandelijks moet een vast bedrag, inclusief invorderingsrente worden betaald. De uiterste betaaldatum van de eerste termijn is 31 oktober 2022. De belastingplichtigen die belastingschulden hebben in verband met Corona hebben voor 1 oktober 2022 een brief ontvangen waarin de totale belastingschuld en het maandbedrag van de betalingsregeling staan genoemd. Verwacht u problemen bij het betalen van de maandbedragen? Er zijn onder voorwaarden mogelijkheden om de betalingsregeling aan te passen. Wilt u de betalingsregeling aanpassen of heeft u andere vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met uw adviseur.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!