Vanoers.nlAgroAgroflits week 42

Agroflits week 42 

Agroflits week 42

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Wacht niet te lang met het rapporteren over energiebesparingsplicht

Uiterlijk 1 december 2023 moeten alle ondernemers die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken een rapportage indienen bij het RVO over de energiebesparingsplicht. Deze rapportage moet ingaan op het uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals vermeld op de maatregelenlijst. Investeringen met een terugverdientijd korter dan vijf jaar moeten verplicht worden uitgevoerd. Heeft u vragen over de energiebesparingsplicht of kunnen wij u ondersteunen bij het indienen van de rapportage? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder.

Verdere tariefsverhoging box 2 en box 3

De Tweede Kamer heeft toch nog gesleuteld aan de met Prinsjesdag gepresenteerde Belastingplannen. Zowel het tarief in box 2 als box 3 van de inkomstenbelasting gaat per 1 januari 2024 met 2 procentpunt omhoog. In box 2 wordt geheven op basis van twee tarieven (momenteel één tarief van 26,9%). De eerste € 67.000 wordt belast tegen 24,5%. Het hoge tarief in box 2 wordt verder verhoogd met 2%, zodat dividenduitkeringen van meer dan € 67.000, belast gaan worden tegen 33%. Het box 3 tarief zal volgend jaar niet 34% maar 36% bedragen (momenteel nog 32%). Lees het volledige artikel voor meer informatie.

Aanvullen schenkingsvrijstelling eigen woning

Heeft u in 2021 of 2022 een schenking gedaan? En is hierbij een beroep gedaan op de verhoogde vrijstelling voor de eigen woning, maar heeft u nog niet het maximaal vrijgestelde bedrag geschonken? U kunt de zogenoemde ‘jubelton’ voor de jaren 2021 en 2022 alleen nog in 2023 aanvullen. Wilt u de volledige vrijstelling benutten? Zorg dan dat u op uiterlijk 31 december 2023 het bedrag aanvult. Vergeet niet om ook aangifte schenkbelasting te laten doen. Heeft u vragen over het benutten van de vrijstelling? Neem contact op met uw relatiebeheerder of fiscaal adviseur.

Melden percelen bouwland met fosfaattoestand ‘hoog’

Heeft u op bouwland percelen met fosfaattoestand ‘hoog’ meer dan 20 kg fosfaat per hectare aangewend afkomstig van strorijke vaste mest, champost of gft-compost? Vergeet dan niet het betreffende perceel voor het einde van het jaar aan te melden. Vergeet u dit, dan loopt u de 5 kg fosfaat extra ruimte per hectare (10 kg bij biologische bedrijven) mis. Meer informatie hierover vindt u op de website van het RVO.

Vestigingssteun van minimaal € 25.000 voor bedrijfsopvolger

Jonge landbouwers tussen 16 en 40 jaar die een bedrijf voor meer dan 50% overnemen en daarbij de gebouwen kopen, komen naar alle waarschijnlijkheid in aanmerking voor een eenmalige vestigingssteun van minimaal € 25.000. Deze regeling opent naar verwachting in 2024 en vereist een gerealiseerde (notariële) bedrijfsoverdracht en een bedrijfsplan waarin u aangeeft wat u met de steun gaat doen en hoe u de duurzaamheidsambitities van uw bedrijf gaat invullen. Er is nog niets bekend over de definitieve voorwaarden en de openstellingsperiode. We houden u op de hoogte.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!