Vanoers.nlAgroAgroflits week 34

Agroflits week 34 

Agroflits week 34

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Belastingdienst gestart aan tweede fase rechtsherstel box 3

De Belastingdienst is gestart met het opleggen van definitieve aanslagen inkomstenbelasting aan belastingplichtigen die box 3 inkomen hebben aangegeven in hun belastingaangifte over 2021. Door een arrest van de Hoge Raad over het belasten van werkelijk rendement was de afhandeling van deze aanslagen opgeschort. Spaarrente wordt als gevolg van dat arrest over 2021 belast met 0,01%, schulden tegen 2,46% en beleggingen en overige bezittingen tegen 5,69%. In de meeste gevallen zal de berekening aan de hand van de spaarvariant leiden tot een lagere verschuldigde belasting dan wel een teruggaaf.

Bijwerken vanggewas t.b.v. ecologisch aandachtsgebied

Veranderingen van vanggewas als volgteelt kunt u doorgeven tot en met 15 oktober. Bij het indienen van de gecombineerde opgave 2022 heeft u, om te voldoen aan de vergroeningseisen, aangegeven wanneer u denkt dat een bepaald vanggewas ingezaaid zal worden. Tot uiterlijk 15 oktober kunt u bij RVO de aangepaste inzaaidatum, de verandering van het vanggewas en/of wisseling in de percelen die u voor vanggewas gebruikt, doorgeven. Let er wel op dat u nooit een datum in het verleden kan opgeven en vergeet, na het invullen van de aanpassingen, niet de gecombineerde opgave te ondertekenen met een TAN-code.

Spreidingsmogelijkheid en bestedingstermijn schenkingsvrijstelling eigen woning

Het is momenteel nog mogelijk om een schenking te doen van maximaal € 106.671 voor de aanschaf van een woning, een verbouwing of een aflossing op de hypotheekschuld. Deze schenkingsvrijstelling wordt echter per 1 januari 2023 verlaagd tot € 27.231, het bedrag van de reguliere eenmalig verhoogde vrijstelling. Vervolgens wordt met ingang van 1 januari 2024 deze schenkingsvrijstelling voor de eigen woning geheel afgeschaft. Lees het volledige artikel hier.

Grasland vernieuwen

Wilt u nog grasland op zand en lössgrond gaan scheuren voor graslandvernieuwing, dan kan dat tot uiterlijk 31 augustus. U dient dan wel van te voren via mijn.rvo.nl te melden welke percelen u gaat scheuren. Direct na het scheuren zaait u het gras in. Let er wel op dat u bij de berekening van de stikstofgebruiksnorm rekening moet houden met een korting van 50 kg stikstof per hectare.

Verhuurde woning in box 3 zwaarder belast

U betaalt voor een woning in box 3 (waar u zelf niet in woont) Box 3 heffing over de WOZ-waarde. Indien u deze woning verhuurt aan een huurder die onder de huurbescherming valt mag u de leegwaarderatio toepassen en wordt de woning over een lagere waarde belast. Deze leegwaarderatio zal niet worden afgeschaft, maar wel fors worden versoberd. In de praktijk bedraagt de leegwaarderatio vaak tussen tussen de 70 en 75%. Als het kabinet het voorstel goedkeurt zal dit naar 96% gaan, waardoor het verhuren van een woning in box 3 een stuk minder fiscaal vriendelijk zal zijn.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!