Vanoers.nlAgroSpreidingsmogelijkheid en bestedingstermijn schenkingsvrijstelling eigen woning

Spreidingsmogelijkheid en bestedingstermijn schenkingsvrijstelling eigen woning  

Spreidingsmogelijkheid en bestedingstermijn schenkingsvrijstelling eigen woning

Het is momenteel nog mogelijk om een schenking te doen van maximaal € 106.671 voor de aanschaf van een woning, een verbouwing of een aflossing op de hypotheekschuld. Deze schenkingsvrijstelling wordt echter per 1 januari 2023 verlaagd tot € 27.231, het bedrag van de reguliere eenmalig verhoogde vrijstelling. Vervolgens wordt met ingang van 1 januari 2024 deze schenkingsvrijstelling voor de eigen woning geheel afgeschaft.

Wijziging in spreidingsmogelijkheid van de schenking

Het was tot op heden nog onduidelijk of bij deze afschaffing de zogeheten spreidingsmogelijkheid in stand zou blijven. Deze spreidingsmogelijkheid houdt in dat een in het eerste jaar onbenut gedeelte van de vrijstelling in de daaropvolgende twee jaar alsnog kan worden gebruikt.

Staatssecretaris Van Rij heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat deze spreidingsmogelijkheid wordt beperkt tot twee jaar voor schenkingen die voldaan zijn in 2022. Hierdoor kan een onbenut gedeelte van de vrijstelling van € 106.671 nog wel worden aangevuld in 2023, maar niet meer voor een schenking in 2024. Hiernaast is aangegeven dat deze spreidingsmogelijkheid geheel zal komen te vervallen voor schenkingen gedaan in 2023.

Aanpassing bestedingstermijn nog onbekend

Met deze brief is echter nog niet duidelijk geworden of de bestedingstermijn van de vrijstelling wordt aangepast. In de huidige regeling moet een geschonken bedrag namelijk uiterlijk in het tweede jaar na de schenking besteed zijn aan de eigen woning. Bij een schenking gedaan in 2022 is het volgens de huidige regeling dus mogelijk dit bedrag pas in 2024 te besteden aan de eigen woning.

Meer informatie

Heeft u het voornemen dit jaar of de komende jaren te schenken voor de eigen woning of verwacht u een schenking te krijgen? Neem dan tijdig contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen beoordelen. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

  • icon
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Roy Doomen
Roy Doomen | Relatiebeheerder
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!