Vanoers.nlAgroAgroflits week 32

Agroflits week 32 

Agroflits week 32

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Stikstofdiscussie: fiscale knelpunten bij bedrijfsbeëindiging of verplaatsing

De stikstofdiscussie kan voor veel boeren een aanleiding zijn om (noodgedwongen) het bedrijf te stoppen of te verplaatsen. Een staking, verplaatsing of verandering van activiteiten leidt in de meeste gevallen tot fiscale afrekening. Dit kan tot de nodige fiscale en financiële knelpunten leiden. Indien de staking of verplaatsing echter wordt aangemerkt als overheidsingrijpen, dan is dit fiscaal gunstiger dan zonder dit etiket. Van overheidsingrijpen kan sprake zijn in geval van bestemmingswijziging, onteigening of herstructurering van bepaalde sectoren. De staatssecretaris van Financiën heeft recentelijk beleid gepubliceerd, waarin de ‘Regeling provinciale aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden’ als overheidsingrijpen wordt aangemerkt. Het is wenselijk dat ook toekomstige stoppersregelingen het etiket ‘overheidsingrijpen’ krijgen.

Update subsidie Groen-economisch herstel

De fors overtekende subsidieregeling Investeren in Groen-economisch herstel is nog niet afgerond. De datum van 18 juli werd door RVO niet gehaald als gevolg van de vele aanvragen. RVO geeft aan dat iedere aanvrager in augustus bericht krijgt via MijnRVO. Bij een complete aanvraag zal, indien de aanvraag wordt ingeloot, de subsidiebeschikking voor september worden verstuurd. Op de website van de RVO is de voortgang te volgen. Hebben wij de subsidie voor u aangevraagd? Dan houden we u op de hoogte zodra er meer bekend is.

Doorgeven definitieve omzet TVL Q3 2021, TVL Q4 2021 en TVL Q1 2022

Heeft u tegemoetkoming vaste lasten (TVL) aangevraagd? Vergeet dan niet om de aanvraag tot vaststelling in te dienen. Hierbij geeft u de werkelijke behaalde omzet over het betreffende kwartaal conform de ingediende omzetbelastingaangifte door. Voor TVL Q3 2021 dient de aanvraag tot vaststelling uiterlijk 1 september 2022 afgewikkeld te zijn. Dient u geen aanvraag in, dan moet u het ontvangen voorschot terugbetalen. Wij adviseren om gelijktijdig ook de aanvraag tot vaststelling TVL Q4 2021 en TVL Q1 2022 af te wikkelen. Indien u over deze kwartalen een voorschot heeft aangevraagd, is de mogelijkheid tot het definitief vaststellen waarschijnlijk opengesteld.

Voldoende goed water blijft een uitdaging

De afgelopen periode is weer gebleken dat het behouden van voldoende goed water voor de agrarische sector een grote uitdaging is. De grondwaterstanden blijven zakken. Door het waterschap Brabantse Delta is sinds dinsdag 9 augustus een urenverbod ingeroepen. Op 12 augustus 2022 is dit urenverbod voor het gebruik van oppervlaktewater uitgebreid. Het verbod geldt nu tussen 09:00 uur en 21:00 uur. In het volledige artikel lichten we toe wat het inhoudt en kijken we vooruit naar enkele oplossingen.

Werknemer ziek tijdens vakantie

Een werknemer die zich tijdens zijn vakantie ziek meldt heeft recht op ziektedagen als daar niets afwijkends over is afgesproken in de arbeidsovereenkomst of de cao. De geplande verlofdagen schuiven in het geval van ziekte tijdens vakantie door. Van belang is wel dat de werknemer zich aan de afspraken houdt en zich als zieke werknemer gedraagt. Dat houdt onder meer in dat de werknemer zich zo snel mogelijk ziek moet melden, op zijn vakantieadres dient te verblijven en bereikbaar moet zijn. Daarnaast moet de werknemer een arts raadplegen die een diagnose over de ziekte stelt. Maak duidelijke afspraken vooraf om discussie met uw werknemer te voorkomen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!