Vanoers.nlAgroVoldoende goed water blijft een uitdaging

Voldoende goed water blijft een uitdaging 

Voldoende goed water blijft een uitdaging

De afgelopen periode is weer gebleken dat het behouden van voldoende goed water voor de agrarische sector een grote uitdaging blijft. De grondwaterstanden blijven zakken. Door het waterschap Brabantse Delta is sinds dinsdag 9 augustus een urenverbod ingeroepen. We lichten toe wat het inhoudt en kijken ook even vooruit naar enkele oplossingen.

Urenverbod

Waterschap Brabantse Delta heeft vanaf dinsdag 9 augustus een urenverbod ingesteld voor het gebruik van oppervlaktewater. Dit houdt in dat er in het werkgebied van het waterschap van 7:00 uur tot 19:00 uur geen water uit sloten, beken en rivieren mag worden onttrokken. De regel kent twee uitzonderingen, namelijk bij gebruik als drinkwater voor vee en voor het koelen van fruitboomgaarden. In het grootste deel van het gebied geldt dit als totaal onttrekkingsverbod. In een enkel gebied betreft het enkel een onttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland. Op de website van het waterschap is een actuele kaart aanwezig voor de onttrekkingsverboden.

Kansen

De temperatuur en de hoeveelheid neerslag die er in een bepaalde periode valt is helaas niet te beïnvloeden. Echter hebben deze wel een grote invloed op de agrarische bedrijven. Daarom wordt het belangrijk om goed te gaan kijken hoe om te gaan met water. De maanden juli en tot nu toe augustus zijn een stuk droger geweest dan het meerjarig gemiddelde. Als we echter kijken naar de maanden mei en juni, zien we dat er fors meer neerslag is gevallen dan het gemiddelde van 1991-2020. De kansen liggen dan ook met name bij het vasthouden van water zodat overtollig water in een natte periode gebruikt kan worden om de droge periodes op te vangen. Daarnaast is het van belang om te zorgen voor een goede infiltratie van water in de grond.

Afhankelijkheid

Uit het huidige urenverbod blijkt dat afhankelijkheid van oppervlaktewater lastig kan zijn voor een agrarische onderneming. Het is goed om de mogelijkheden van wateropvang en -besparing op het bedrijf te bekijken. Er zijn subsidies en fiscale regelingen die dit stimuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan druppelbevloeiing, een regen- of spoelwateropslag voor het verdunnen van drijfmest, peil gestuurde drainage of ondergrondse waterberging.

Let op! Vanaf vrijdag 12 augustus is het onttrekkingsverbod in afstemming met agrariërs aangepast naar een verbod tussen 9:00 uur en 21:00 uur.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

  • icon
Roy Doomen
Roy Doomen
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Roy Doomen
Roy Doomen | Relatiebeheerder
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!