Personeel inhuren? Voorkom inlenersaansprakelijkheid
Maakt u gebruik van uitzendkrachten in uw onderneming? Weet dan dat u aansprakelijk gesteld kunt worden voor de loonheffingen en de omzetbelasting wanneer de uitlener van de uitzendkrachten deze heffingen niet heeft betaald aan de Belastingdienst. Dit is de zogenoemde ‘inlenersaansprakelijkheid’. Als inlener kunt u uw aansprakelijkheid beperken door het deel van het factuurbedrag dat is bestemd voor de loonheffingen en omzetbelasting zelf te storten op een (geblokkeerde) g-rekening van de uitlener. Daarnaast is het van belang dat de uitlener is opgenomen in het register Stichting Normering Arbeid (SNA), dat wordt voldaan aan de factuurvereisten, dat u een volledige administratie bijhoudt en dat u bekend bent met de identiteit van de ingeleende werknemer. U bent dan gevrijwaard van aansprakelijkheid voor niet afgedragen loonheffing en omzetbelasting.
Subsidieregeling praktijkleren opent op 2 juni
Heeft u een praktijkleerovereenkomst met uw leerling of student afgesloten? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een subsidiebedrag tot 2.700 euro. Middels deze regeling wordt gestimuleerd dat studenten en leerlingen beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. De werkgever ontvangt een vergoeding voor de inspanningen. Aanvragen kan tot 15 september via het RVO. Een deugdelijke aanwezigheidsadministratie is een vereiste. In dit artikel leest u meer over de voorwaarden en de tijdlijn voor het aanvragen van de subsidieregeling.
Verruiming herinvesteringsreserve (HIR) bij stoppersregelingen
Bij verkoop of staking van uw onderneming, bent u in beginsel belasting verschuldigd over de boekwinst. Deze boekwinst ontstaat als een bedrijfsmiddel (zoals een landbouwmachine of loods) wordt onttrokken of verkocht tegen een prijs boven de boekwaarde. Heeft u een voornemen om te herinvesteren? Dan kunt u voor deze boekwinst een herinvesteringsreserve (HIR) vormen. Deze HIR wordt bij aanschaf van een nieuw bedrijfsmiddel afgeboekt. Aan de HIR zijn een groot aantal voorwaarden verbonden. Bij staking van uw onderneming door overheidsingrijpen gelden soepelere voorwaarden. In de recent verschenen Voorjaarsnota heeft het kabinet aangekondigd dat de HIR verder verruimd wordt. Hierdoor wordt de regeling toegankelijker voor stoppende agrariërs. Wij informeren u zodra er meer bekend is over de verruimde voorwaarden.
Vergeet niet uw SDE-subsidie weer te activeren
Veel ondernemers met een SDE-subsidie hebben door de hoge elektriciteitsprijzen hun voorschot SDE stopgezet. De subsidie vergoedt het verschil tussen de hogere kostprijs van duurzame energie en de marktprijs voor reguliere energie. Door de hoge elektriciteitsprijzen was dit verschil negatief, waardoor er per saldo geen recht op subsidie ontstond. Inmiddels naderen we voorzichtig weer lagere prijzen, dus nadert het moment dat de subsidie weer overgemaakt kan worden. Hiervoor is het echter belangrijk dat u de subsidie zelf weer activeert. Dit kan eenvoudig door een mail te sturen naar het RVO.
Automatisch ouderlijk gezag vanaf 2023
Tot begin van dit jaar was ouderlijk gezag bij ongehuwde ouders niet automatisch geregeld. Dit moesten de ouders gezamenlijk aanvragen bij de Rechtbank, wat in de praktijk nog wel eens vergeten werd. Dit betekent dat de ongehuwde vader niet de zeggenschap heeft over bijvoorbeeld schoolkeuze of andere ingrijpende beslissingen die het kind aangaan. Met ingang van 2023 wordt ouderlijk gezag automatisch toegekend wanneer het kind door de vader erkend wordt. Indien erkenning heeft plaatsgevonden voor 1 januari 2023 dan dient het ouderlijk gezag nog wel zelf aangevraagd te worden.
Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.