Vanoers.nlAgroAgroflits week 22

Agroflits week 22 

Agroflits week 22

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Subsidie GEH aangevraagd? Vergeet MIA, VAMIL en/of EIA niet

In februari hebben veel ondernemers gebruik gemaakt van de regeling Groen Economisch Herstel. Het budget is 23 maal overschreden. Dit heeft als gevolg dat in veel categorieën wordt geloot wie aanspraak maakt op subsidie. RVO heeft nu 18 juli genoemd als uiterlijke datum voor terugkoppeling, maar geeft aan dat ze mogelijk gebruik gaan maken van een verlengingstermijn voor de beoordeling. Heeft u de investering al uitgevoerd? Dat kan direct nadat de aanvraag is ingediend, maar het risico is dat u geen subsidie krijgt. Vergeet daarbij niet om gebruik te maken van fiscale regelingen als MIA, VAMIL en/of EIA. Deze moeten binnen drie maanden na het aangaan van de opdracht worden aangevraagd. Heeft u bijvoorbeeld op 14 februari subsidie aangevraagd en de opdrachtbevestiging op 15 maart getekend? Dan moet de aanvraag voor MIA, VAMIL en/of EIA uiterlijk 15 juni zijn ingediend.

Subsidiepot elektrische auto’s is leeg

Afgelopen dinsdag heeft het RVO bekend gemaakt dat de subsidiepot voor het kopen of leasen van een nieuwe elektrische auto leeg is. Ruim 21.000 mensen hebben gebruik gemaakt van de regeling. Per auto was er een subsidie te verkrijgen van € 3.350. Vanaf 2 januari 2023 is er weer een ronde. Dan is € 67 miljoen beschikbaar voor nieuwe auto’s. Het subsidiebedrag per auto zal dan € 2.950 zijn.

Derogatie: een eindeloze discussie

De afgelopen maanden zijn onzeker geweest betreffende het opnieuw gebruik mogen maken van de derogatieregeling. Door de derogatieregeling mogen veehouders meer mest op het land gebruiken dan de standaardnorm van 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest. Wat staat er de komende tijd te gebeuren en wat zijn de gevolgen als er niet opnieuw derogatie komt? Dit kunt u hier lezen.

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) onder (politiek) vergrootglas

De vrijstelling voor de schenk- en erfbelasting wanneer een bedrijf wordt overgedragen komt mogelijk verder onder politieke druk te staan naar aanleiding van een evaluatie van het Centraal Planbureau (CPB). Het onderzoek is op verzoek van verschillende ministeries en de uitkomst staat mogelijk haaks op eerdere moties uit de Tweede Kamer en het coalitieakkoord. De vraag is nu welke conclusies aan deze evaluatie worden verbonden in Den Haag. Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Het volledige artikel kunt u hier lezen.

Aanvragen voorschot uitbetaling betalingsrechten 2022

Ook dit jaar is het mogelijk om een voorschot van € 270 per hectare met een betalingsrecht aan te vragen. Voorwaarden zijn: u heeft uitbetaling van basis- en vergroeningsbetaling aangevraagd in de gecombineerde opgave; u heeft betalingsrechten en subsidiabele landbouwgrond; u heeft recht op een voorschot van minimaal € 400 en u heeft over de jaren 2020, 2021 en 2022 niet meer dan € 20.000 aan de-minimissteun ontvangen. U kunt het voorschot via mijn.rvo.nl aanvragen vanaf 7 tot en met 28 juni 2022. Bij goedkeuring van de aanvraag, krijgt u het voorschot in juli 2022 uitbetaald.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!