Vanoers.nlAgroBedrijfsopvolgingsregeling (BOR) onder (politiek) vergrootglas

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) onder (politiek) vergrootglas 

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) onder (politiek) vergrootglas

De vrijstelling voor de schenk- en erfbelasting wanneer een bedrijf wordt overgedragen komt mogelijk verder onder politieke druk te staan naar aanleiding van een evaluatie van het Centraal Planbureau (CPB). Het onderzoek is op verzoek van verschillende ministeries en de uitkomst staat mogelijk haaks op eerdere moties uit de Tweede Kamer en het coalitieakkoord.

Het systeem van de BOR is leidend

Het CPB concludeert dat de BOR bij circa 75% van de bedrijfsoverdrachten niet noodzakelijk is, omdat er voldoende middelen aanwezig zijn voor de per heden grotendeels vrijgestelde belastingheffing. Bij de andere overdrachten is een betalingsregeling een andere mogelijke maatregel waarmee de overdracht kan worden gerealiseerd zonder de toekomst van de onderneming hierdoor in gevaar te brengen. Het CPB concludeert wel dat het systeem van de BOR waarmee de waarde bij voortzetting (goingconcernwaarde) leidend is voor de verschuldigde erf- of schenkbelasting past in het kader van de continuïteit van de over te dragen onderneming. Er wordt hierdoor namelijk niet alleen gekeken naar de waarde bij het eindigen van de onderneming (liquidatiewaarde) van de overdrager, maar des te meer naar wat de onderneming voor de overnemer waard is.

Inkomstenbelastingclaims

De evaluatie van het CPB zag niet alleen op de BOR, maar tevens ook op de mogelijkheden van het geruisloos doorschuiven van de inkomstenbelastingclaims bij de overdracht van een onderneming. De noodzakelijkheid van deze regelingen kon niet worden geëvalueerd maar doelmatig zijn deze volgens het CPB wel. Opvallend hierin is dat een belastingvrijstelling uiteraard kritischer wordt bekeken dan de mogelijkheid tot het doorschuiven van een belastingclaim. Uitstel is immers geen afstel. De BOR is met name in de agrarische sector van belang voor bedrijfsoverdrachten omdat de waarde van de onderneming doorgaans vast zit in stenen of in grond en er dus geen ruimte is voor het betalen van de belastingheffing. Dit terwijl er wel degelijk een toekomstbestendige onderneming wordt overgedragen.

Coalitieakkoord

De vraag is nu welke conclusies aan deze evaluatie worden verbonden in Den Haag. In het coalitieakkoord is enkel opgenomen dat oneigenlijk gebruik van de regeling wordt tegengegaan. Daarnaast zijn er vorig jaar in de zomer juist twee moties in de Tweede Kamer aangenomen waarin is aangegeven dat de faciliteit verbeterd moet worden, omdat deze een van de minst gunstige van Europa is.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Arjan van Dongen
Arjan van Dongen
Relatiebeheerder
  • icon
Arjan van Dongen
Arjan van Dongen
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directeur accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!