Vanoers.nlAgroAgroflits week 20

Agroflits week 20 

Agroflits week 20

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Voorjaarsnota en box 3

Graag brengen wij u op de hoogte van de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot box 3 die zijn genoemd in de voorjaarsnota 2023. De heffing van box 3 op basis van het werkelijk belasten van rendement op vermogen wordt uitgesteld van 2026 naar 2027. In de tussenliggende periode werkt het Kabinet met overbruggingswetgeving. Per 2023 wil de Staatssecretaris een aantal categorieën binnen box 3 verder verfijnen. Meer hierover kunt u lezen in het volledige artikel.

Heeft u de TEK al aangevraagd?

Bedrijven met een bovengemiddeld energieverbruik kunnen nog tot 2 oktober een Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aanvragen. Dit steunpakket is beschikbaar voor bedrijven die minimaal 7% van de omzet aan energiekosten hebben en biedt een vergoeding voor de gestegen energiekosten. mkb-bedrijven worden gemaximeerd op € 160.000, landbouwbedrijven op € 56.000 euro. Let wel, bij verbonden ondernemingen moeten alle bedrijven bij elkaar worden opgeteld. Het kan dus zijn dat een individueel bedrijf of locatie in aanmerking komt, maar doordat de groep bijvoorbeeld een hogere omzet heeft er toch geen aanspraak op TEK gemaakt kan worden. Informeer bij uw relatiebeheerder naar de mogelijkheden.

Openstelling SDE++ verschoven naar september

De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) zou worden opengesteld op 6 juni aanstaande. De Europese Commissie heeft zich echter nog niet uitgesproken over de staatssteunregels, dus is de openstellingsperiode verplaatst naar september 2023. Bent u van plan om gebruik te maken van deze regeling, zorg dan dat alle voorbereidingen getroffen zijn. In het geval van zonnepanelen is een constructieberekening, een legplan en een transportverklaring van uw netbeheerder vereist.

Subsidie behoud van graslandareaal voor derogatiebedrijven

Zoals eerder toegezegd door RVO zal bovenstaande subsidie in 2023 opengesteld worden vanaf 19 juni tot en met 18 juli. Deze subsidie is in het leven geroepen om te voorkomen dat derogatiebedrijven als gevolg van de terugval van de derogatienorm een deel van hun grasland om gaan zetten naar bouwland. Om te stimuleren dat derogatiebedrijven alsnog derogatie aan blijven vragen en daardoor dus minimaal 80% van hun areaal als grasland in gebruik houden kan er een subsidie aangevraagd worden van € 20 per ha voor iedere 10 kg stikstof dat de norm wordt afgebouwd. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie dient u minimaal een derogatievergunning te hebben over het jaar 2021 of 2022 en dient er ook een vergunning verleend te zijn over 2023. Daarnaast dient u zich te houden aan de derogatie voorwaarden. De aanvragen worden toegewezen op volgorde van binnenkomst. Nadere informatie kunt u vinden op de website van RVO.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!