Vanoers.nlAgroAgroflits week 14

Agroflits week 14 

Agroflits week 14

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Werkvergunning vluchtelingen uit Oekraïne niet noodzakelijk

Werkgevers kunnen vluchtelingen uit Oekraïne in dienst nemen zonder hiervoor een tewerkstellingsvergunning aan te vragen. Tot en met 30 mei 2022 is een document dat aantoont dat de medewerker de Oekraïense nationaliteit heeft voldoende. Wel dient er een arbeidsovereenkomst te worden opgesteld met daarin onder andere de duur en de omvang van het dienstverband, de functie en het overeengekomen loon. Naast deze verplichting dient de werkgever een melding te maken bij het UWV dat hij een vluchteling uit Oekraïne in dienst neemt. Deze melding moet uiterlijk 2 werkdagen voordat het dienstverband start, ingediend worden bij het UWV.

Jubelton verdwijnt al per 1 januari 2023

Het Kabinet heeft besloten dat de schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) per 1 januari 2023 wordt verlaagd naar € 27.231. Per 1 januari 2024 wordt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning helemaal afgeschaft. Mensen tussen de 18 en 40 jaar kunnen dus alleen nog in 2022 een schenking voor de eigen woning krijgen van € 106.671. Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Het volledige artikel kunt u hierlezen.

SDE-subsidie zon op dak: constructieberekening verplicht

Op 28 juni opent de SDE++ regeling. Naast de transportindicatie heeft u dit jaar ook een uitgewerkt legplan van uw voorgenomen installatie nodig, alsmede een constructieberekening van het dak. Veel projecten worden uiteindelijk niet uitgevoerd omdat het dak niet sterk genoeg is om de panelen te dragen. Vandaar dat nu de berekening op basis van het bouwbesluit 2012 bij de aanvraag moet worden meegestuurd. Wilt u SDE++ aanvragen in de eerstvolgende ronde? Zorg dan dat deze constructieberekening tijdig is gemaakt.

Afromingsvrije lease fosfaatrechten

Op 2 maart 2022 is de meststoffenwet gewijzigd. Hierdoor is het mogelijk om zonder 20% afroming maximaal 100 kg fosfaatrechten heen en terug te leasen. Heeft u dit jaar al een heen- en terug lease van fosfaatrechten gedaan en had u deze achteraf liever afromingsvrij willen doen? Dan kunt u dit vanaf half april doorgeven aan RVO. Het is ook de verwachting dat de meldingen van een afromingsvrije lease pas vanaf half april gedaan kan worden. Voor meer ontwikkelingen op dit vlak, houd de site van RVO in de gaten.

Verhoging maximumbedrag wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’

De Staatssecretaris van Financiën heeft een nieuwe nota van wijziging naar de Tweede Kamer gestuurd waarin wordt voorgesteld het maximumbedrag in de ‘Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap’ te verhogen van € 500.000 naar € 700.000. Het wetsvoorstel heeft ten doel leningen van de vennootschap aan de directeur-grootaandeelhouder (DGA) en andere aanmerkelijkbelanghouders te ontmoedigen. Voor zover schulden van de DGA en diens partner aan de vennootschap boven de € 700.000 uitstijgen zal het bovenmatige gedeelte fictief belast worden tegen het box 2 tarief: 26,90% (2022). Vooralsnog is het plan dit bovenmatige gedeelte per 31 december 2023 te gaan belasten. De verhoging van het maximumbedrag van € 500.000 naar € 700.000 is een gevolg van het coalitieakkoord. Het wetsvoorstel dient echter nog wel door de Tweede Kamer te worden behandeld.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!