Vanoers.nlAgroAfschaffing landbouwregeling, wat betekent dat voor u?

Afschaffing landbouwregeling, wat betekent dat voor u? 

Mesten

In de bijlagen bij de miljoenennota 2017 is vermeld dat per 1 januari 2018 de landbouwregeling wordt afgeschaft.

Deze regeling, ook wel landbouwtoeslag genoemd en niet te verwarren met landbouwvrijstelling, vormt een vereenvoudigde regeling voor toepassing van de BTW. Landbouwers die onder de landbouwregeling vallen hoeven geen BTW-aangifte te doen, dragen geen BTW af en hebben ook geen recht op BTW-aftrek. Met name kleinere ondernemers maken nog gebruik van de regeling.

Per 1 januari 2018 wordt deze faciliteit geschrapt. Dat houdt in dat alle landbouwers dan automatisch onder de BTW-regeling vallen. Wat dat voor uw bedrijf kan betekenen hebben we hieronder voor u uitgewerkt.

Is dit al definitief?

Nee, het is nog niet definitief vastgesteld. Aangezien het een lastenverzwaring voor een deel van de ondernemers zal betekenen is het aannemelijk dat standsorganisaties zullen proberen om dit voorstel van de agenda te halen. Het is echter niet waarschijnlijk dat dit gaat lukken, gezien het geringe belang op de totale begroting en gezien eerdere evaluaties van de landbouwregeling die concludeerden dat de landbouwregeling overbodig zou zijn. Vandaar dat we ervan uitgaan dat de landbouwregeling in 2018 toch echt vervalt.

Aangifteplicht omzetbelasting

Vanaf 1 januari 2018 bent u verplicht om in de maand na afloop van elk kwartaal aangifte omzetbelasting in te dienen. Hierin geeft u uw omzet in het voorgaande kwartaal op, berekent u de BTW die u hierover verschuldigd bent en brengt u de BTW die u betaald heeft in mindering. Dit betekent voor veel ondernemers dat de administratie anders ingericht moet worden, er moet immers elk kwartaal aangifte worden gedaan.

Terugwerkende kracht?

Opteren voor de BTW-regeling kan nooit met terugwerkende kracht. Wanneer we zouden verzoeken om uitgezonderd te worden van de landbouwregeling dan moet aan de belastingdienst per brief verzocht worden per welke datum dit is. Praktische tip: wilt u opteren voor de BTW-regeling en heeft u plannen een machine te vervangen? Verkoop deze dan terwijl u nog in de landbouwregeling zit en schaf de nieuwe aan nadat u in de BTW-regeling bent gegaan.

Herziening en herrekening

Wanneer u onder de BTW-regeling gaat vallen is het mogelijk om betaalde BTW op investeringen uit het verleden terug te vragen. Op onroerende zaken is dat tien jaar mogelijk, op roerende zaken vijf jaar. Het recht op teruggaaf wordt jaarlijks met 1/10e of 1/5e afgebouwd. Heeft u vorig jaar een tractor gekocht? Dan kunt u nu nog 4/5e van die BTW terugvragen. Dit kan niet ineens, maar wordt in de komende jaren in de aangifte van het laatste kwartaal van het boekjaar berekend.

Heeft u dit jaar nog geïnvesteerd in een nieuwe loods, stal, kas of tractor en kiest u nog dit jaar voor de BTW-regeling? Dan mag het volledige BTW-bedrag nog worden teruggevraagd. Wel is van belang dat de investering ook als zodanig op de balans verwerkt is, op vervangingskosten is deze BTW-teruggaaf niet van toepassing. En de keerzijde: als u machines verkoopt dan moet u BTW afdragen of mogelijk de herziening terugbetalen.

Praktische zaken

  • Levert u producten aan een afzetorganisatie die zelf de facturen opstelt? Zoals bijvoorbeeld de melkfabriek of de veiling? Dan zult u aan hen door moeten geven dat u niet langer onder de landbouwregeling valt. Zij zullen dan in plaats van 5,71% het reguliere tarief van 6% in rekening brengen;
  • Als BTW-ondernemer krijgt u ook te maken met factuurvereisten. U zult meer gegevens op uw facturen moeten vermelden en u zult er strenger op moeten letten dat uw leveranciers uw juiste gegevens op hun factuur vermelden;
  • Doet u zaken met het buitenland? Dan kunnen buitenlandse leveranciers de BTW naar u verleggen en andersom kunt u ook BTW naar het buitenland verleggen. U geeft dit dan per kwartaal aan in uw BTW-aangifte en eventueel uw aangifte intracommunautaire prestaties;
  • Factureert u met een facturatiepakket? Dan zult u uw instellingen aan moeten passen. Ook wanneer u zaken doet met landbouwregelaars kan het zijn dat uw leverancier aan een andere BTW-code gekoppeld moet worden.

Kleine ondernemersregeling

Door de afschaffing van de landbouwregeling is er voor landbouwondernemers geen keuze meer. Dat zou betekenen dat alle agrariers met ingang van 2018 ook gebruik kunnen gaan maken van de kleine ondernemersregeling. Op basis van deze regeling hoeven ondernemers die op jaarbasis per saldo  minder dan 1.345 euro aan BTW verschuldigd zijn dit bedrag niet te betalen. Dit biedt perspectief voor kleine ondernemers die nu ineens onder de BTW-regeling gaan vallen, maar ook voor ondernemers die daar al onder vielen maar nu geen keuze meer hebben om de landbouwregeling toe te passen.

In 2016, 2017 of pas 2018 in de BTW-regeling?

In sommige gevallen is het voordelig om, met de kennis van nu, alvast de BTW-regeling in te gaan. Bijvoorbeeld wanneer u in het verleden heeft geïnvesteerd en van de herzieningsmogelijkheid gebruik wil maken. Wij kunnen voor u deze berekening opstellen en u adviseren over de te volgen stappen. Neem contact op met uw relatiebeheerder.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.