"Van Oers stond 24/7 voor ons klaar"

Tadej Krajšek | TAB Benelux
  • Juridisch (M&A) advies
  • Corporate Finance
TAB Benelux

De Sloveense batterijfabrikant TAB heeft grootse uitbreidingsplannen. Naast de al bestaande vestigingen in Spanje, Italië, Polen, Kroatië, Noord-Macedonië, Servië, Turkije en de VS, wilde TAB een dochteronderneming in Nederland oprichten. TAB was op zoek naar een betrouwbare adviespartner die het bedrijf kon begeleiden bij de oprichting van een joint venture met zijn Nederlandse distributeur R&W Batterijen. Tadej Krajšek, Hoofd Finance, Accounting en Controlling bij TAB d.d. in Slovenië, legt uit hoe Van Oers zijn bedrijf heeft ondersteund en geadviseerd tijdens de oprichting van TAB Benelux.

“Bij TAB werkten we al meer dan twintig jaar samen met onze distributeur R&W Batterijen in Ede. Zij verkopen onze producten in de Benelux. R&W Batterijen was op zoek naar een strategische partner om zijn positie in de sterk concurrerende batterijmarkt te versterken. We besloten een joint venture aan te gaan met onze distributeur, zodat we ons marktaandeel in de Benelux kunnen vergroten.”

Uitzonderlijke dienstverlening en expertise

“We hoefden niet lang na te denken over de vraag wie ons zou ondersteunen bij het opzetten van onze Nederlandse dochteronderneming. Tijdens mijn eerdere contacten met Van Oers had ik hun uitzonderlijke dienstverlening en expertise ervaren. Een ander groot voordeel van het werken met Van Oers is dat hun communicatie persoonlijk en informeel is. Dat vind ik prettig, want daardoor zijn dingen vaak sneller geregeld. Verder wist ik dat de medewerkers van Van Oers bijzonder toegewijd zijn: iedereen werkt hard, en snel.

Ten slotte had ik tijdens mijn eerdere contacten met Van Oers gezien hoe ze te werk gaan bij het opzetten van een juridisch en financieel partnerschap tussen twee voorheen onafhankelijke bedrijven. Ik had waardering gekregen voor Van Oers’ grote bedrevenheid in het omgaan met delicate verhoudingen en hun diepgaande inzicht in de juridische en financiële ins en outs van het opzetten van een commercieel partnerschap. Dit was precies wat we nodig hadden om onze distributeur aan boord te krijgen en tot een succesvolle overeenkomst te komen.”

“We wilden alles gisteren klaar hebben”

“Onze eerste ontmoeting met Van Oers vond plaats in een vergaderruimte op het hoofdkantoor van R&W Batterijen in Ede. We legden uit dat we veel haast hadden en dat we alles bij wijze van spreken gisteren klaar wilden hebben. De oorzaak van de grote tijdsdruk was de sterke concurrentie waar we mee te maken hadden. Verschillende partijen hadden interesse getoond in een strategische samenwerking met R&W Batterijen. Eén van die partijen is onze grootste concurrent. We moesten echt snel handelen.”

Ter zake kundige en hardwerkende professionals

Manager Due Diligence Bert Bastiaansen pakte het dringende verzoek van TAB voortvarend en efficiënt op. “Ik denk dat Bert wel van een uitdaging houdt, zowel zakelijk als privé”, merkt Tadej Krajšek op. Meteen na de bijeenkomst in Ede startte Bert het Due Diligence-proces. Zoals gebruikelijk tijdens een Due Diligence proces werd de financiële, fiscale en operationele status van de verkopende partij – R&W Batterijen – grondig doorgelicht.

“We waren erg onder de indruk van de proactieve aanpak van Van Oers, en het was duidelijk dat Bert precies wist wat hij deed. Dit versterkte ons vertrouwen in Van Oers.” Bij een internationale grensoverschrijdende deal als deze is vertrouwen nog belangrijker dan bij de Nederlandse klantrelaties van Van Oers. Elk land heeft immers zijn eigen wet- en regelgeving op het gebied van belastingen, financiën en arbeid. Daarnaast zijn er de nodige culturele verschillen waar rekening mee gehouden moet worden.

“Daarom hebben we de juridische afdeling van Van Oers gevraagd om alle transactiedocumentatie op te stellen die nodig was voor onze joint venture met R&W Batterijen: de SPA, de managementovereenkomsten en de aandeelhoudersovereenkomst. De tekst van zulke documenten is enorm gedetailleerd. Werkelijk álles is onderhandelbaar. Er waren verschillende stevige advocaten bij betrokken en ieder van hen wilde het beste voor hun klant, R&W Batterijen. We hadden geluk dat Marco Schouwenaar, manager juridisch advies bij Van Oers, aan onze kant stond. Hij is een scherpe, ervaren en deskundige advocaat en hij heeft onze belangen met veel passie verdedigd.”

Naadloze samenwerking

“De onderhandelingen verliepen behoorlijk moeizaam, dus ik was blij dat ik kon vertrouwen op de expertise van Van Oers. Ze adviseerden ons waar we voor moesten gaan en waar we compromissen konden sluiten. Mijn collega’s en ik zijn niet bekend met het Nederlandse recht en daarom was het erg handig om een betrouwbare partner als Van Oers te hebben op wie we konden bouwen. De samenwerking tussen hun financiële en juridische medewerkers verliep naadloos. Dit heeft ons veel tijd en moeite bespaard.”

“Verder verzorgden Bert en Marco vaak de communicatie met de aandeelhouders van R&W Batterijen en hun advocaten namens TAB. Ze hielden het hoofd koel gedurende het hele proces. Dat vind ik knap, want de spanningen liepen soms echt hoog op. Ook heeft Van Oers ons voor de volle 100% ondersteund in de contacten met de Nederlandse notaris die bij deze zaak betrokken was. Ze stonden echt 24/7 voor ons klaar. We hebben ons lot in feite in hun handen gelegd, en daar hebben we nooit spijt van gehad.”

“Ik raad Van Oers ten zeerste aan bij elk bedrijf dat een joint venture of een soortgelijke zakelijke overeenkomst met een Nederlands bedrijf overweegt.”

“Als hoofd Financiën, Boekhouding en Controle bij TAB heb ik veel verantwoordelijkheid voor de financiële gezondheid, en daarmee het succes, van ons bedrijf. Daarbij is de batterijmarkt echt een lastige. De prijzen van grondstoffen en elektriciteit stijgen, net als de arbeidskosten. Bovendien bouwen Europese autofabrikanten nu hun eigen batterijfabrieken, dus we hebben onze productstrategie en marktbenadering opnieuw moeten inrichten. En dan is er nog de energietransitie in Europa, met een sterke focus op Lithium Ion batterijen. Dit is een trend die we niet mogen missen. In tijden als deze hebben we sterke en betrouwbare adviespartners nodig. Ik kan Van Oers van harte aanbevelen aan elk bedrijf dat een joint venture of een soortgelijke zakelijke regeling met een Nederlands bedrijf overweegt.”

Marco Schouwenaar
Marco Schouwenaar
Manager juridisch advies
Accountants van Van Oers

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Wij zijn uw accountant voor nu en voor de toekomst. Zorg ook dat uw zaken goed geregeld zijn.
Bekijk onze dienst Direct contact
Haal meer rendement uit uw organisatie met Van Oers Organisatieadvies
Marco Schouwenaar
Marco Schouwenaar | Manager juridisch advies
Benieuwd naar hoe wij uw bedrijf verder helpen?
Heeft u vragen naar aanleiding van dit klantverhaal of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met onze specialisten en zij helpen u graag verder.