Vanoers.nlKlantverhalenBroeders Gezondheidswinkel

"Bij alle stappen rondom bedrijfsopvolging was Van Oers betrokken"

Familie Melis | Broeders Gezondheidswinkel
  • Belastingadvies
Klantverhaal Broeders gezondheidswinkel

Een relatie van Van Oers  spreekt zich uit over de samenwerking. Dit keer de familie Melis van de Broeders Gezondheidswinkel.

Slechts een klein percentage van familiebedrijven gaat over naar de vierde generatie. Broeders Gezondheidswinkel in Oosterhout is daar een prachtig voorbeeld van. “Terwijl andere ondernemers hun bedrijf moeten verkopen vanwege gebrek aan opvolging, hebben mijn vrouw Hélène en ik de luxe dat twee van onze drie kinderen Broeders Gezondheidswinkel willen continueren”, zegt Wim Melis, sinds 2007 mede-eigenaar van het familiebedrijf.

Gezondheidswinkel en biologische supermarkt ineen

Broeders Gezondheidswinkel startte in 1939 als een zuivel- en delicatessewinkel. De winkel van toen is in ruim tachtig jaar uitgegroeid naar een unieke combinatie van een gezondheidswinkel en biologische supermarkt. Volgens de Broedersfilosofie begint een goede gezondheid namelijk met een gezonde voeding, aangevuld met vitamines of supplementen. Advies daarover is verkrijgbaar in de winkel – sinds de jaren zestig gevestigd aan de Keiweg in Oosterhout – maar ook in het aanpalende Gezondheidscentrum Oosterhout, waar zo’n twaalf therapeuten werken. De afgelopen tien jaar zette Broeders naast de fysieke winkel sterk in op online verkoop via de webshop. Met een aanbod van meer dan 10.000 verschillende producten heeft Broeders alles in huis voor een goede gezondheid.

Ieder zijn eigen rol in het familiebedrijf

Een constante in het bestaan van Broeders Gezondheidswinkel is alles overhebben voor een goed advies aan de klant. Tom, de jongste zoon van Wim en Hélène Melis, zegt daarover: “Het gaat om het delen van onze kennis. Veel van onze klanten beschouwen Hélène, mijn moeder, dan ook als een halve dokter. Net als mijn opa vroeger. Samen met oma was hij op en top klantgericht. Mike, mijn oudere broer, is net zo. We zijn van jongs af aan meegenomen in het vakgebied. Als mijn broer, zus of ik vroeger koorts hadden, kregen we druppeltjes uit de winkel. Daarmee ging het bijna altijd snel over.”

Wim vult aan: “Ieder van ons heeft zo zijn rol in het familiebedrijf. Mike treedt met zijn kennis van voeding en vitamines in de voetsporen van Hélène, terwijl Tom net als ik meer de ondernemersrol invult.”

Bedrijfsoverdracht toen en nu

Sinds begin 2021 maken beide zoons van Wim en Hélène deel uit van de bestaande vof. De overdracht van de derde naar de vierde generatie verloopt daarmee geleidelijker dan de eerdere overgang van de tweede naar de derde generatie. Die vond plaats in 2002 toen Hélène het bedrijf in één keer volledig overnam van haar ouders Ria Broeders en Jan van Kampen.

Wim: “In 2007 kwam ik ook in de vof. Tegenwoordig werken we – Hélène, Mike, Tom en ik –  alle vier fulltime in de zaak. Hélène en ik zullen dat de komende jaren nog blijven doen. Ondersteund door een team van zo’n tien medewerkers. Twee daarvan werken zelfs al ruim dertig jaar bij Broeders. Zij hebben de diverse ontwikkelingen, waaronder enkele grote verbouwingen, allemaal van dichtbij meegemaakt.”

Van Oers: neutraal, professioneel en met brede kennis

Wim: “Bij alle stappen rondom bedrijfsopvolging was Van Oers betrokken. Je hebt een neutrale partij nodig die het voor alle betrokkenen goed en eerlijk wil regelen. Omdat je zelf zo’n stap maar één, hooguit twee keer in je leven zet, ontbreekt de kennis. Daarom adviseer ik iedereen met plannen in die richting om een professional in te schakelen. Van Oers is zo’n partij met brede kennis en ervaring. Bovendien hebben ze een groot aantal disciplines in huis.”

Geleidelijke bedrijfsoverdracht

Wim en Hélène kozen bewust voor een geleidelijke overgang van de derde naar de vierde generatie. Wim: “We stonden daarbij wel voor een dilemma. Mike was namelijk al tien jaar werkzaam in de zaak. Vanuit zijn hart voor het vakgebied heeft hij zich enorm ontwikkeld en alle mogelijke opleidingen binnen de natuurvoeding en orthomoleculaire geneeskunde gevolgd. Inmiddels is hij afgestudeerd als orthomoleculair therapeut. Tom is vijf jaar jonger en net afgestudeerd in Ondernemerschap en Retailmanagement bij Avans Hogeschool. Er was best wat voor te zeggen om eerst Mike te laten instappen en pas enkele jaren later Tom. Onze middelste, Fleur, is niet bij de bedrijfsopvolging betrokken maar natuurlijk willen we dat het ook voor haar goed is geregeld.”

Het beste bedrijfsopvolgingsadvies dat we kregen

Wim: “Het beste advies dat we van Van Oers hebben gekregen is om Mike en Tom gelijktijdig in de vof te laten instappen. Dat is kostentechnisch en fiscaal namelijk het meest aantrekkelijk. Bovendien kan de waarde van de onderneming in de toekomst fluctueren en dat is nu voor beiden gelijk. Binnen de vof kunnen we zelf sturen hoe we de verdeling maken, zodat het voor allemaal eerlijk is geregeld. Van Oers heeft ons in dit proces professioneel begeleid, maar het allerbelangrijkste is dat je open en eerlijk naar elkaar bent. En dat je op tijd zo’n proces start. Al zo’n anderhalf jaar eerder betrokken we Van Oers erbij, maar ook het Vakcentrum voor de Supermarkten en Speciaalzaken, waar veel kennis zit als het gaat om bedrijfsopvolging.” Tom: “Ook de dag van de ZaakVooruit, waar Van Oers deel van uitmaakt, vond ik heel informatief.”

Open en eerlijk samenwerken aan bedrijfstoekomst

Met de geleidelijke overdracht van Broeders Gezondheidswinkel naar de vierde generatie is bedrijfscontinuïteit gewaarborgd. Concrete ideeën over toekomstige te zetten ontwikkelstappen zijn er ook al. Zo wordt in het najaar 2021 het naastgelegen pand aan de Keiweg bij het bedrijf betrokken om de biologische producten beter te kunnen presenteren en klanten daarmee een grotere versbeleving te geven. Ook ontstaat daarmee meer ruimte voor de snelle afhandeling van de online verkoop. Tom: “We zijn niet bang voor een stap groter.” Wim: “Dat soort beslissingen nemen Mike, Tom, Hélène en ik in alle open- en eerlijkheid met elkaar. Daarvoor zitten we elke twee weken een avond met elkaar aan tafel. Het is genieten om onze eigen kinderen zo te zien groeien door hun grotere betrokkenheid bij de zaak en de verantwoordelijkheid die zij nu hebben.”

Bij alle stappen rondom bedrijfsopvolging was Van Oers betrokken

Johan Cornet
Johan Cornet
Directeur accountancy

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Accountants van Van Oers

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Wij zijn uw accountant voor nu en voor de toekomst. Zorg ook dat uw zaken goed geregeld zijn.
Bekijk onze dienst Direct contact
Haal meer rendement uit uw organisatie met Van Oers Organisatieadvies
Johan Cornet
Johan Cornet | Directeur Accountancy
Benieuwd naar hoe wij uw bedrijf verder helpen?
Laat een terugbelverzoek achter of bekijk onze diensten en branches en vind daar de perfecte specialist.