Het Vervangingsfonds voor de onderwijssector

Bouwstenen neerleggen
Vervangingsfonds met Van Oers

Bent u met uw onderwijsinstelling aangesloten bij het Vervangingsfonds?

Het Vervangingsfonds is een veelbesproken onderwerp binnen het onderwijs. Ondanks dat uw ziekteverzuim nog zo laag is, er valt altijd wel een keer iemand uit. Om de kwaliteit van uw onderwijs te waarborgen, wilt u dat er een vervanger wordt geregeld. Bent u aangesloten bij het Vervangingsfonds? Dan hoeft u de vervangingskosten niet zelf te betalen. U betaalt hier premie voor. Door deze premies worden de vervangingen bekostigd. U bent geen eigenrisicodrager. Merkt u dat het ziekteverzuim en de vervanging te hoog is of wordt? Onze ervaren onderwijsspecialisten helpen u. Wij zorgen dat u grip krijgt op uw vervangingskosten en op het ziekteverzuim.

Vervangingsfonds met Van Oers

Eigenrisicodrager maar wel gebruik maken van het Vervangingsfonds

Het is mogelijk geworden om met terugwerkende kracht uit het Vervangingsfonds te stappen en eigenrisicodrager voor vervanging te worden. Als eigenrisicodrager moet u de vervangingskosten zelf betalen. U kunt wel gebruik blijven maken van de diensten die het Vervangingsfonds aanbiedt. Om eigenrisicodrager te worden moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

Als schoolbestuur is het wel mogelijk om uw vervangingskosten omtrent het ziekteverzuim deels af te dekken. U heeft namelijk keuze uit drie financiële varianten:

  • Wachtdagenmodel met eigen risico van 14 kalenderdagen.
  • Wachtdagenmodel met eigen risico van 42 kalenderdagen.
  • Stop loss model met een eigen risico in vaste bedragen.

Vervangingsfonds met Van Oers

Waarom eigenrisicodrager in het onderwijs?

Indien u alles goed geregeld heeft, kan het veel financiële voordelen opleveren. Sinds de nieuwe cao moet u aan meer vervangingseisen voldoen. Dit heeft te maken met de Wet werk en zekerheid. U loopt dan het risico om een vast dienstverband aan te gaan zonder dat u dat wilt. Bent u eigenrisicodrager, dan heeft u meer mogelijkheden omtrent het inzetten van uw medewerkers. Andere redenen om eigenrisicodrager te worden zijn:

  • U draagt grotendeels het risico al voor ouderschaps-, zwangerschaps- en bevallingsverlof.
  • Vaak declareren scholen veel minder dan dat zij premie betalen.
  • Er zijn herverzekeringsmogelijkheden die wellicht aantrekkelijker voor u zijn.

Bent u al eigenrisicodrager, maar ziet u uw voordeel verdampen? Neem contact op met Van Oers. Wij zorgen dat u alles onder controle krijgt en dat u de verwachte voordelen ook daadwerkelijk krijgt. Ook als u eigenrisicodrager wilt worden, kunt u bij ons terecht.

Joost Rommens
Joost Rommens | Manager accountancy
Benieuwd of u eigenrisicodrager moet blijven of gebruik moet maken van het Vervangingsfonds?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter. Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kosteloos.
Neem contact op phone Terugbelverzoek