Zorg als dga voor uw pensioen

Oude man leest krant
Zorg dat uw pensioen goed geregeld is

Bent u verzekerd van een goed pensioen?

Waar komt uw pensioenkapitaal vandaan? In hoeverre bent u afhankelijk van het familiebedrijf? Wat gebeurt er eigenlijk bij pensionering, overlijden en arbeidsongeschiktheid? Deze vragen worden beantwoord naar aanleiding van onze APK voor familiebedrijven. Pensioen is iets dat van belang is voor de oudere, maar ook zeker voor de jongere generatie. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u.

Zorg dat uw pensioen goed geregeld is

Weet u hoe uw oudedagsvoorziening eruit ziet?

Op het moment dat u als ondernemer van plan bent het stokje over te dragen en over pensionering nadenkt, passeert een aantal vraagstukken de revue.

  • Hoe hoog is mijn pensioeninkomen?
  • Wat gebeurt er met de onderneming indien er onvoldoende pensioenkapitaal is?
  • In hoeverre ben ik afhankelijk van het familiebedrijf voor mijn pensioen?

De jonge ondernemer die het familiebedrijf overneemt, loopt tegen andere vragen aan.

 

  • Moet ik nu al beginnen met het opbouwen van pensioen?
  • Is het gereserveerde kapitaal voldoende om levenslang een pensioeninkomen te genieten?
  • Kies ik voor zekerheid of flexibiliteit?

Onze vakkundige specialisten helpen u bij deze vragen en zorgen samen met u dat u de juiste beslissingen maakt.

Zorg dat uw pensioen goed geregeld is

Wat gebeurt er bij overlijden?

De (financiële) consequenties bij overlijden kunnen zowel voor de nabestaanden als voor het familiebedrijf verstrekkende gevolgen hebben.

Ter illustratie: indien een partner (35 jaar) bij overlijden van de ondernemer recht heeft op een partnerpensioen van ongeveer € 12.000,- bruto per jaar, kost het afstorten van een dergelijk partnerpensioen al snel € 500.000,-.

Inzicht in de gevolgen voor de inkomenspositie en vermogenspositie voor de nabestaanden (gezin en overige familieleden) geeft rust voor u als ondernemer. Op deze wijze kunt u zich met ondernemen bezighouden.

Wat als u arbeidsongeschikt raakt?

Een ondernemer is niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid wanneer er geen aanvullende regeling getroffen is. Indien u als ondernemer arbeidsongeschikt raakt en niet verzekerd bent, dan valt u terug op de eventueel aanwezige reserves in het familiebedrijf, het privé vermogen of het inkomen van een eventuele partner.

Als ondernemer bent u goed in ondernemen. Op het moment dat u inzicht heeft in de gevolgen voor uw inkomens- en vermogenspositie bij arbeidsongeschiktheid kunt u zich volledig op het ondernemen concentreren. Een ander element bij arbeidsongeschiktheid is de bedrijfsopvolging (continuïteit). Is deze voldoende gewaarborgd? Door middel van onze APK op het gebied van oudedagsvoorzieningen, pensioen en de risico’s van overlijden en arbeidsongeschiktheid, kunnen wij inzicht, zekerheid en zo veel mogelijk rust bieden voor het familiebedrijf én voor de betrokken familieleden. Dat wilt u toch ook?

Lenny Blaakman
Lenny Blaakman | Directeur fiscaal
Benieuwd hoe u uw oudedagsvoorziening het beste in kunt richten?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter. Het kennismakingsgesprek is kosteloos en vrijblijvend.
Neem contact op phone Terugbelverzoek