Besparen op erf- en inkomstenbelasting

Geld overhandigen
advies over erf- en inkomstenbelasting door van oers

Hoe bespaart u op erf- en inkomstenbelasting?

Bij een overlijden zijn de erfgenamen erfbelasting verschuldigd. Deze erfbelasting varieert van 10% tot 20% bij de vererving van een ouder naar een kind en van 30% tot 40% bij derden. Deze heffing wordt doorgaans als onrechtvaardig ervaren. Maar hoe kan deze heffing worden beperkt? Door tijdig te beginnen met het schenken van vermogen.

Schenken voordeliger dan vererven

Niet elke euro die vererft, is belast tegen hetzelfde tarief. Indien de verkrijging van een erfgenaam boven een bepaalde grens uitkomt, is over het meerdere het hogere tarief van toepassing. Omdat in geval van schenking dezelfde tariefschijven van toepassing zijn als bij vererving en bij schenking jaarlijks opnieuw gebruik kan worden gemaakt van het lagere tarief en vrijstellingen, is het vanuit fiscaal oogpunt interessanter om jaarlijks een klein gedeelte van het vermogen te schenken dan om bij overlijden het gehele vermogen ineens te laten vererven. We bespreken graag de mogelijkheden.

advies over erf- en inkomstenbelasting door van oers

Het betalen van inkomstenbelasting

De heffing bij overlijden blijft niet altijd beperkt tot erfbelasting. Indien aandelen door vererving worden verkregen door een ander, kan er ook nog eens 25% inkomstenbelasting verschuldigd zijn over de waardeaangroei van deze aandelen. In een dergelijk geval kan de heffing oplopen tot 40% tussen ouder en kind en tot zelfs 55% tussen derden. Dit bedrag kan hoog oplopen en de vraag is of dit bedrag liquide beschikbaar is of kan worden gemaakt voor betaling van de belastingaanslagen die zullen volgen.

advies over erf- en inkomstenbelasting door van oers

Fiscale mogelijkheden bij erf- en inkomstenbelasting

Door tijdig de gevolgen van een onverhoopt overlijden in kaart te brengen, krijgt u inzicht in de fiscale gevolgen hiervan. Dit biedt de kans om tijdig actie te ondernemen zodat optimaal gebruik wordt gemaakt van de fiscale mogelijkheden en wordt voorkomen dat onnodig veel belasting wordt betaald. Uiteraard is het uitgangspunt dat er volledig rekening wordt gehouden met uw persoonlijke wensen. Onze specialisten staan voor u klaar.

Lenny Blaakman
Lenny Blaakman | Directeur fiscaal
Benieuwd hoe u bespaart op de erf- en inkomstenbelasting?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter. Het kennismakingsgesprek is kosteloos en vrijblijvend.
Neem contact op phone Terugbelverzoek