Vanoers.nlIT AdviesImpact mkb op cybersecuritylandschap

Impact mkb op cybersecuritylandschap 

Impact mkb op cybersecuritylandschap

Door hun kleinere schaal en mindere zichtbaarheid staan mkb’ers wellicht niet altijd in de schijnwerpers als het gaat over cybersecurity. Toch is hun rol in het vormgeven van het digitale veiligheidslandschap cruciaal en mogen we dit niet onderschatten. Mkb-ondernemingen zijn vaak een makkelijk doelwit voor cybercriminelen omdat zij de kans op cyberaanvallen en de impact hiervan nog onderschatten. In dit artikel gaan we verder in op de invloed van mkb’ers op het cybersecuritylandschap.

Mkb grootste doelwit voor cyberaanvallen

Globaal gezien blijkt uit recente statistieken dat maar liefst 29% van alle ransomware-aanvallen gericht is op bedrijven met minder dan 100 werknemers. Voor bedrijven met meer dan 100 maar minder dan 1000 werknemers stijgt dit percentage zelfs tot 40%. In totaal betekent dit dat de meerderheid van alle ransomware-aanvallen (69%) zich richt op bedrijven met minder dan 1000 werknemers. Deze cijfers bevestigen het beeld dat mkb’ers in het vizier liggen van cybercriminelen en dat zij een lucratief doelwit vormen. Het logische gevolg is dat het aantal cyberaanvallen op mkb-ondernemingen stijgt. Dit creëert een stevige uitdaging en benadrukt tegelijkertijd het belang van een goede cybersecuritystrategie binnen het mkb.

Cybersecuritybeleid

Een goede cybersecuritystrategie helpt uw onderneming met bescherming tegen cybercriminaliteit. Op de lange termijn bespaart het u kosten, en versterkt het uw imago. Een effectieve cybersecuritystrategie begint bij een passend beleid. In dit artikel leest u meer over wat een cybersecuritybeleid voor uw onderneming kan betekenen.

Een effectieve cybersecuritystrategie van een mkb-onderneming vermindert niet alleen het risico voor de desbetreffende onderneming zelf, maar draagt er ook aan bij dat het mkb een minder aantrekkelijk doelwit wordt voor cybercriminelen. Door een afname in het aantal succesvolle aanvallen op mkb-bedrijven daalt de kwetsbaarheid van deze ondernemingen en zien cybercriminelen hier minder kansen.

Een verbetering in deze situatie heeft daarnaast een positieve invloed op het imago van Nederlandse bedrijven als geheel. Cybersecurity is een internationale kwestie die impact heeft op het vertrouwen in ondernemingen wereldwijd. Ieder jaar wordt de cybersecurity van de 20 grootste economieën beoordeeld aan de hand van de Cyber Defense Index (CDI) waarmee de effectiviteit cybersecuritystrategie van een bedrijf gemeten wordt. Hoe beter bedrijven beschermd zijn tegen cyberaanvallen, hoe sterker Nederland uit deze beoordeling naar voren zal komen.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Of bent u een mkb-ondernemer en wilt u uw cybersecuritybeleid verbeteren? Onze IT & Cybersecurity consultants helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op via onderstaande button of per e-mail: IT-Advies@vanoers.nl.

Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Manager IT advies
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Van Oers IT Advies

Wilt u cyberrisico’s voorkomen?

Maak uw organisatie weerbaar tegen beveiligingsrisico’s en online dreigingen. Wij optimaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen en we waarborgen uw kwaliteit. Wij zijn de adviseur waar u op kunt vertrouwen. Uw specialist voor uw IT Advies vraagstukken.
Meer informatie
10 tips voor 2020: Cybersecurity

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Brechtje Brugman-Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers | Manager IT advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.