Vanoers.nlIT AdviesCybersecuritybeleid: bescherm uw onderneming

Cybersecuritybeleid: bescherm uw onderneming 

Cybersecuritybeleid: bescherm uw onderneming

Vrijwel elke onderneming is steeds meer afhankelijk van digitalisering, wat mooie kansen biedt voor flexibel werken, overal en altijd toegang tot uw data. Echter biedt dit ook kansen voor hackers om toegang te krijgen tot uw vertrouwelijke bedrijfsdata, ook wel de kroonjuwelen van uw onderneming. Door een waterdicht cybersecuritybeleid op te stellen zorgt u ervoor dat uw kroonjuwelen beter beschermd zijn tegen cyberdreigingen. Sta tijdens de Cybersecuritymaand eens stil bij hoe sterk het cybersecuritybeleid van uw organisatie is.

Cybersecuritybeleid opstellen

Waar begint u bij het opstellen van een cybersecuritybeleid? Een goede eerste stap is om een overzicht te krijgen van de kroonjuwelen die uw organisatie heeft. Begin met een inventarisatie en ontdek welke kwetsbaarheden er binnen uw organisatie voor zorgen dat de beveiliging van deze kroonjuwelen niet waterdicht is.

Belangrijke onderdelen van een cybersecuritybeleid

We delen enkele belangrijke onderdelen die vaak deel uitmaken van een cybersecuritybeleid:

 1. Beleidsdoelstellingen en -doelen: Definieer duidelijke doelstellingen en doelen voor het cybersecuritybeleid, zoals het beschermen van gevoelige gegevens, het minimaliseren van risico’s en het handhaven van naleving van wet- en regelgeving.
 2. Verantwoordelijkheden: Maak individuen of teams binnen de organisatie verantwoordelijk voor het beheer en de uitvoering van het cybersecuritybeleid. Dit omvat vaak het benoemen van een Chief Information Security Officer (CISO) of vergelijkbare rol.
 3. Risicoanalyse: Voer regelmatig risicoanalyses uit om de kwetsbaarheden en bedreigingen voor de organisatie te identificeren. Gebruik deze informatie om beveiligingsmaatregelen te plannen en prioriteren.
 4. Beleidsmaatregelen: Stel duidelijke regels en richtlijnen op met betrekking tot cybersecurity-hygiëne. Denk aan een wachtwoordbeleid, het vergrendelen van werkplekken en het gebruik van openbare netwerken. Vaak zijn medewerkers de zwakste schakels in cybersecurity. Het is raadzaam uw medewerkers bekend te maken met het cybersecuritybeleid binnen uw organisatie.
 5. Toegangsbeheer: Implementeer strikte procedures voor het beheer van gebruikersaccounts, inclusief authenticatie en autorisatie. Zorg ervoor dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot gevoelige gegevens en systemen.
 6. Incidentresponsplan: Ontwikkel een gedetailleerd plan voor het omgaan met cybersecurity-incidenten. Dit omvat het melden, onderzoeken en reageren op beveiligingsinbreuken.
 7. Bewustwording en training: Zorg voor bewustwordingstraining voor medewerkers en zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van de risico’s van en best practices voor cybersecurity.
 8. Patchmanagement: Implementeer een proces voor het regelmatig bijwerken van software en systemen om uw kwetsbaarheden te verminderen.
 9. Netwerkbeveiliging: Beveilig het netwerk met firewalls, zogenaamde Intrusion Detection & Prevention Systems (IDPS) en andere beveiligingsapparatuur om ongeautoriseerde toegang en aanvallen te voorkomen.
 10. Naleving van wet- en regelgeving: Zorg ervoor dat het cybersecuritybeleid voldoet aan de relevante wet- en regelgeving, zoals de AVG-wetgeving in de EU of de Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) in de Verenigde Staten en de cyberwetgeving NIS2.
 11. Monitoring en auditing: Implementeer systemen voor continue monitoring en audit van netwerkactiviteiten en systeemlogboeken om verdachte activiteiten te detecteren.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van de whitepaper? Onze IT & Cybersecurity consultants helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op via onderstaande button of per e-mail: IT-Advies@vanoers.nl.

Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Manager IT advies
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
 • icon
Brechtje Brugman Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers
Van Oers IT Advies

Wilt u cyberrisico’s voorkomen?

Maak uw organisatie weerbaar tegen beveiligingsrisico’s en online dreigingen. Wij optimaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen en we waarborgen uw kwaliteit. Wij zijn de adviseur waar u op kunt vertrouwen. Uw specialist voor uw IT Advies vraagstukken.
Meer informatie
10 tips voor 2020: Cybersecurity

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Brechtje Brugman-Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers | Manager IT advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.