Vanoers.nlHR SolutionsZZP’ers zijn minimaal € 16 per uur waard

ZZP’ers zijn minimaal € 16 per uur waard 

Nieuwe ZZP-wetgeving

Nadat de Wet Dba met zijn modelovereenkomsten aan opdrachtgevers en opdrachtnemers niet de beloofde zekerheid bleek te bieden, is de regering op zoek gegaan naar een alternatief. De contouren van de nieuwe zzp-wetgeving worden zichtbaar. Deze zouden, volgens de brief van staatssecretaris Snel van Financiën aan de Tweede Kamer, moeten ingaan op 1 januari 2021.

Te lage tarieven voorkomen

Er komt een minimumtarief voor zelfstandigen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Deze zal € 16 per uur bedragen. Dit moet voorkomen dat zzp’ers tegen te lage tarieven moeten werken. Zij hebben volgens de staatssecretaris namelijk vaak een beperkte onderhandelingspositie ten opzichte van de opdrachtgever.

Verantwoordelijkheid bij opdrachtgever

Vanwege deze zwakkere positie is er ook voor gekozen de verantwoordelijkheid voor het controleren en het betalen van het minimumtarief neer te leggen bij de opdrachtgever. Op zijn beurt wordt de opdrachtnemer verantwoordelijk voor het aanleveren van de benodigde informatie.

Praktische uitwerking?

De opdrachtnemer moet volgens de plannen voorafgaand aan elke opdracht een schatting maken van de directe kosten en uren. Daarmee moet de opdrachtgever het uurtarief berekenen en nagaan of wordt voldaan aan het minimumtarief. De offerte van de opdrachtnemer wordt hierdoor een zeer belangrijk document om buiten loondienstverband te kunnen samenwerken.

Zelfstandigen met hogere tarieven

Zzp’ers aan de bovenkant van de arbeidsmarkt – zelfstandigen die een uurtarief rekenen van meer dan € 75 per uur – kunnen kiezen voor een zelfstandigenverklaring. Daarmee kunnen ze vooraf met hun opdrachtgever afspreken dat ze als zelfstandig ondernemer werken. Voorwaarde is dat een opdracht niet langer dan een jaar mag duren.

ZZP’ers ertussenin

Zelfstandigen die een tarief hanteren van meer dan € 16, maar niet meer dan € 75 per uur, kunnen ook een vorm van zekerheid krijgen. Opdrachtgevers kunnen via een webmodule – die overigens nog niet klaar is – een opdrachtgeversverklaring verkrijgen. Deze geeft, indien de opdrachtgever en de opdrachtnemer conform de antwoorden uit de webmodule handelen, de zekerheid dat er geen sprake is van een loondienstverband.et is de bedoeling dat de plannen per 2021 worden ingevoerd.

Meer weten of advies nodig?

Neem direct contact op met één van onze loonadvies-specialisten.

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

mariska van as
Mariska van As | Senior loonadministrateur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.