Vanoers.nlHR SolutionsWachtdagen bij ziekte

Wachtdagen bij ziekte 

Wachtdagen bij ziekte

Een zieke medewerker heeft bij ziekte in beginsel recht op loondoorbetaling door de werkgever. Maar hoe zit het met loondoorbetaling tijdens wachtdagen?

Wat zijn wachtdagen?

In de arbeidsovereenkomst of cao kunnen zogenoemde wachtdagen worden opgenomen. Wachtdagen zijn dagen waarop u een zieke medewerker geen loon hoeft te betalen. Het is mogelijk om één of twee loonvrije wachtdagen in te stellen bij verzuim.

Wachtdagen gelden niet bij elke ziekmelding. Zo zal in gevallen waarin de medewerker ziek is geweest en binnen vier weken opnieuw ziek wordt niet opnieuw sprake zijn van wachtdagen. Dit wordt namelijk gezien als één ziekteperiode. Zit er meer dan vier weken tussen twee periodes van ziekte? Dan gelden de wachtdagen wel voor de tweede ziekteperiode.

Regeling voor wachtdagen instellen?

Als werkgever mag u wachtdagen bij ziekte toepassen als dit schriftelijk is afgesproken met de werknemer(s). Er kan een regeling zijn opgenomen in de cao, maar het is ook mogelijk om hierover zelf afspraken te maken met uw werknemer(s) en dit vast te leggen in een arbeidsovereenkomst. Eventuele details over en uitzonderingsgevallen voor de wachtdagen kunnen worden opgenomen in een verzuimprotocol of personeelshandboek. Het is hierbij van belang om de wettelijke bepalingen te volgen, zoals maximaal twee wachtdagen en een tussenpose van vier weken tussen ziektegevallen.

De voor- en nadelen van wachtdagen

In beginsel kunnen wachtdagen ervoor zorgen dat er een drempel ontstaat voor medewerkers om zich ziek te melden, omdat de kosten dan voor eigen rekening komen. Het beoogde doel is om de kosten van kort verzuim te verlagen.

Anderzijds kunnen wachtdagen ook averechts werken. Wanneer medewerkers te lang wachten met ziekmelden kan dit eerder tot langdurige arbeidsongeschiktheid leiden. Een andere vorm van verzuimpreventie kan daarom op lange termijn gunstiger zijn voor uw onderneming. Meer over verzuimpreventie leest u in dit artikel.

Op grond van het bovenstaande is het verstandig om goed na te denken over de voor- en nadelen in uw situatie bij het hanteren van wachtdagen.

Wilt u meer weten?

Weten hoe u het beste om kunt gaan met verzuim binnen uw onderneming? Neem dan contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

Angela Veraart
Angela Veraart
Belastingadviseur
Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
Angela Veraart
Angela Veraart
Van Oers HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Angela Veraart
Angela Veraart | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!