Vanoers.nlHR SolutionsVerruiming van uitzondering op 30%-herzieningssituatie voor lage AWf-premie

Verruiming van uitzondering op 30%-herzieningssituatie voor lage AWf-premie  

Verruiming van uitzondering op 30%-herzieningssituatie voor lage AWf-premie

Vanaf 1 januari 2025 wordt de uitzondering voor de 30%-herzieningssituatie verruimd. U hoeft dan bij overwerk minder vaak de lage AWf-premie te herzien naar de hoge AWf-premie. 

Eerder hebben wij een artikel geplaatst inzake de voorgenomen verruiming voor de lage WW-premie. In dit artikel werd aangegeven dat het ging om een ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit Wfsv (Wet financiering sociale verzekeringen). Op 24 april 2024 is het besluit aangenomen. De wijziging zal met ingang van 1 januari 2025 in werking treden. 

Wat verandert er precies?

Als werkgever betaal je onder voorwaarden de lage premie (2,64% in 2024) voor de Werkloosheidswet (WW). De lage WW-premie is van toepassing indien er sprake is van een schriftelijk vastgelegde arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die geen oproepovereenkomst is. In enkele gevallen moet de werkgever de lage WW-premie herzien en alsnog de hoge WW-premie (7,64% in 2024) betalen. Dit kan van toepassing zijn bij de 30%-herzieningssituatie. 

Als de werkgever in een kalenderjaar meer dan 30% extra uren verloond dan in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd, moet hij de lage WW-premie voor deze werknemer herzien.  

Op deze hoofdregel is een uitzondering gemaakt voor arbeidsovereenkomsten met een gemiddelde arbeidsomvang van 35 uur of meer per week.  Voor deze arbeidsovereenkomsten blijft de lage WW-premie van toepassing. De verruiming ziet op deze uitzondering. Vanaf 1 januari 2025 wordt de grens van 35 uur per week aangepast naar een gemiddelde arbeidsomvang van meer dan 30 uur per week. 

Meer werknemers kunnen overwerken zonder gevolgen WW-premie

Doordat de grens voor de uitzondering van de 30%-herzieningssituatie naar beneden wordt bijgesteld, valt straks een grotere groep werknemers onder de uitzondering. Dat betekent dat u als werkgever een grotere groep werknemers meer dan 30% extra kunt laten werken zonder dat de lage WW-premie herzien hoeft te worden. Zo ontstaat meer flexibiliteit binnen de vaste contracten. Aan de andere kant behouden deze werknemers door de ondergrens van gemiddeld 30 uur per week voldoende zekerheid.  

Inwerkingtreding per 1 januari 2025

De wijziging zal met ingang van 1 januari 2025 in werking treden en zal voor het eerst van toepassing zijn over het kalenderjaar 2025. Tot en met kalenderjaar 2024 zal het oude recht van toepassing blijven. 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze adviseurs van HR Solutions via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

Erwin Goedegebuure
Erwin Goedegebuure
Payroll specialist
  • icon
Erwin Goedegebuure
Erwin Goedegebuure
HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!