Vanoers.nlHR SolutionsVerbreding van uitzondering op 30%-herzieningssituatie voor lage WW-premie

Verbreding van uitzondering op 30%-herzieningssituatie voor lage WW-premie 

Verbreding van uitzondering op 30%-herzieningssituatie voor lage WW-premie

Als werkgever betaalt u voor uw werknemers premies werknemersverzekeringen, waaronder de WW-premie. Deze premie is verdeeld in een hoge en lage variant. U betaalt voor werknemers de lage WW-premie indien er sprake is van een schriftelijk vastgelegde arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die geen oproepovereenkomst is. Echter dient u bij bepaalde situaties de lage WW-premie te herzien naar de hoge WW-premie. Momenteel worden contracten met een bijna voltijds arbeidsomvang van 35 uur of meer uitgezonderd van de zogenoemde 30%-herzieningssituatie. Per 1 januari 2025 zal deze gemiddelde arbeidsomvang grens worden verlaagd naar 30 uur of meer per week.

Lage of hoge WW-premie

Sinds 1 januari 2020 is met de inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) de WW-premie gedifferentieerd naar vaste en flexibele contracten. De WW-premie kent een lage premie (2,64% in 2023) en een hoge premie (7,64% in 2023), welke percentages elk jaar opnieuw worden vastgesteld. Of de hoge of lage WW-premie voor uw werknemer van toepassing is, hangt af van het soort arbeidscontract dat u met uw werknemer heeft gesloten. De lage WW-premie is van toepassing indien er sprake is van een schriftelijk vastgelegde arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die geen oproepovereenkomst is. Voor (bijna) alle overige werknemers betaalt u de hoge WW-premie.

30%-herzieningssituatie: verlaging gemiddelde arbeidsomvang

Werkgevers mogen werknemers met een vast contract maximaal 30% laten overwerken onder de lage WW-premie. Indien een werknemer in een kalenderjaar meer dan 30% uren verloond krijgt dan het aantal uren dat in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, moet de werkgever de lage WW-premie herzien naar de hoge WW-premie. Op deze hoofdregel is een uitzondering gemaakt voor arbeidsovereenkomsten met een gemiddelde arbeidsomvang van 35 uur of meer per week.  Voor deze arbeidsovereenkomsten blijft de lage WW-premie van toepassing.

Het kabinet wil de gemiddelde arbeidsomvang grens van 35 uur of meer per week verlagen naar 30 uur of meer per week. Door deze aanpassing zullen de mogelijkheden voor overwerk door werknemers met een vast contract worden verruimd. Dit heeft als gevolg dat werkgevers voor minder werknemers de premie hoeven te herzien. Bovendien behouden werknemers door deze ondergrens van gemiddeld meer dan 30 uur per week nog steeds voldoende zekerheid.

Inwerkingtreding per 1 januari 2025

Het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit Wfsv (Wet financiering sociale verzekeringen) om de uitzondering op de herzieningssituatie voor de lage premie te verbreden is gepubliceerd op internetconsultatie.nl. Het is mogelijk om tot en met 7 augustus 2023 op dit wetsvoorstel te reageren. De wijziging zal met ingang van 1 januari 2025 in werking treden en zal voor het eerst van toepassing zijn over het kalenderjaar 2025. Tot en met kalenderjaar 2024 zal het oude recht van toepassing blijven.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!