Vanoers.nlHR SolutionsVerhoging WML 2024: gevolgen en aandachtspunten

Verhoging WML 2024: gevolgen en aandachtspunten 

Verhoging WML 2024: gevolgen en aandachtspunten

In een eerder atikel informeerden we u over de verhoging van het wettelijk minimumloon in 2024. In Nederland wordt het minimumloon periodiek aangepast om gelijke tred te houden met inflatie en veranderingen in de kosten van levensonderhoud. Wanneer er een aanzienlijke stijging van het minimumloon plaatsvindt, zoals begin dit jaar, om de economische ongelijkheid te bestrijden, kunnen de gevolgen voor het salarisgebouw van uw onderneming ingrijpend zijn. Daarom informeren we u hier graag verder over in dit artikel.  

Gevolgen

Hoewel een verhoging van het minimumloon positieve effecten heeft voor degenen die het minimumloon verdienen, is het belangrijk voor uw onderneming om aandacht te besteden aan de werknemers die net boven het minimumloon zitten. Het verhogen van het minimumloon zorgt er namelijk voor dat deze groep geen of weinig verschil meer heeft in salaris met de medewerkers die het minimumloon verdienen en zij hierdoor hun motivatie verliezen en minder tevreden zijn. Door de salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zorgvuldig te herzien, kunt u helpen om de negatieve gevolgen te verminderen. Het evenwichtig aanpakken van deze uitdaging is essentieel om een gemotiveerde en tevreden werknemer op de werkvloer te behouden. 

Domino-effect

Behalve voor de werknemer die net boven het minimumloon verdient, kan dit ook een domino-effect hebben op de salarissen binnen uw gehele onderneming. Dit is om te borgen dat het onderscheid tussen verschillende functieniveaus behouden blijft. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden, zoals salarissen, is het ook belangrijk om de secundaire arbeidsvoorwaarden onder de loep te nemen. Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bonussen, pensioenregelingen, opleidingsmogelijkheden en andere voordelen, kunnen een belangrijke rol spelen in het behouden van gemotiveerde en tevreden werknemers. Een aanpassing van de secundaire arbeidsvoorwaarden biedt u een mogelijkheid om de stijgende loonkosten te compenseren. Lees hier meer over secundaire arbeidsvoorwaarden.  

Behouden van de balans

Door strategische afwegingen te maken en marktconformiteit te behouden, kan uw onderneming concurrerend blijven in de arbeidsmarkt en een aantrekkelijke werkgever zijn voor zowel huidige als potentiële medewerkers. Het vinden van een evenwicht tussen kostenbeheersing en werknemerswaardering is essentieel voor langdurig succes en stabiliteit. 

Meer informatie

Meer weten over marktconform belonen of advies over de overwegingen van aanpassingen in primaire of secundaire arbeidsvoorwaarden? Neem dan contact op met een HRspecialist via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

Jojanneke Struijs
Jojanneke Struijs
Manager HR Solutions
HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jojanneke Struijs
Jojanneke Struijs | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!