Vanoers.nlHR SolutionsTips voor het schrijven van vacatureteksten

Tips voor het schrijven van vacatureteksten 

Tips voor het schrijven van vacatureteksten

Het schrijven van vacatureteksten is een essentieel onderdeel van het werving en selectieproces. Tegenwoordig komt er veel kijken bij het schrijven van die tekst. Het is daarom belangrijk dat u dit zorgvuldig aanpakt. Wat zet u wel of niet in de tekst en welke factoren maken een vacature aantrekkelijk? U leest het in dit artikel.

Functieprofiel

De basis van de vacaturetekst is het functieprofiel. Hierin staat onder andere beschreven wat de functie inhoudt, wat het gewenste opleidingsniveau is en wat de benodigde competenties zijn om de functie uit te kunnen voeren. Daarnaast zijn er een aantal aanvullende zaken die u in de vacaturetekst op kunt nemen, zoals informatie over het bedrijf, het team en waar u denkt deze persoon te vinden. Door een standaard vragenlijst te maken voor vacatures kunt u deze informatie zo efficiënt mogelijk verzamelen en heeft u een goede basis voor de vacaturetekst.

Betrek medewerkers

Betrek uw medewerkers bij de voorbereiding en laat hen vertellen wat hun functie of afdeling uniek maakt. Deze input kunt u vervolgens gebruiken om de vacature te richten op de specifieke doelgroep. Ook kunt u deze anekdotes gebruiken om de vacature persoonlijker te maken, omdat een potentiële nieuwe medewerker zich mogelijk identificeert met de functie/het team.

Vacaturetemplate

Om efficiënter te werk te gaan kunt u ervoor kiezen een standaard vacaturetekst te maken, dit noemen we ook wel een vacaturetemplate. Denk hierbij aan een opzet voor de standaardindeling van de vacature, wat er in de vacature moet staan en in welke volgorde u dit wilt noteren. Door hier een standaard opmaak voor klaar te hebben liggen heeft u een soort checklist voor uzelf en maakt u de vacature zo compleet mogelijk.

Duidelijkheid

Zorg voor duidelijkheid in de vacaturetekst, maar ook binnen uw organisatie. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat sollicitanten weten waar ze hun sollicitatie naartoe kunnen sturen. Bespreek ook van tevoren wie verantwoordelijk is voor de reacties op de vacatures? U kunt er ook voor kiezen deze persoon te vermelden op uw website, om zo een persoonlijke touch aan de vacature te geven.

Wat u beter niet kunt vermelden

Het is belangrijk sommige zaken niet te vermelden in een vacaturetekst. Denk bijvoorbeeld aan zaken die als aanstootgevend of beledigend kunnen worden ervaren, maar ook aan zaken die een sollicitant af kunnen schrikken. Bijvoorbeeld dat ene softwarepakket waarmee u werkt: is ervaring vereist of is dit makkelijk aan te leren?

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

Milika Putters
Milika Putters
HR-specialist
HR Solutions

Wilt u hulp bij de werving van nieuwe collega's?

De specialisten van HR Solutions ondersteunen en adviseren u bij alles wat met uw personeel te maken heeft. Salarisadministratie, arbeidsrecht, sociale zekerheid en loonbelasting en HR-advies en werving.
Meer informatie
HR Solutions

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Melanie Kaljouw
Melanie Kaljouw | Teamcoördinator HR
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!