Vanoers.nlHR SolutionsStrategische personeelsplanning

Strategische personeelsplanning 

Strategische personeelsplanning

Wanneer u als bedrijf wilt groeien is het belangrijk om te kijken naar de lange termijn doelen van de organisatie. Hierbij is personeel één van de speerpunten. Om uw personele behoeften op de juiste manier te kunnen organiseren is strategische personeelsplanning een instrument dat noodzakelijk is.

Wat is strategische personeelsplanning?

Strategische personeelsplanning (SPP) is een proces waarbij een organisatie de personeelsbehoeften analyseert gericht op de lange termijn (3-5 jaar). Het zorgt ervoor dat u tijdig kunt anticiperen op toekomstige behoeftes, bijvoorbeeld op het gebied van werving van nieuwe medewerkers of het verbeteren van kennis en ervaring van uw huidige personeel. Het biedt daarnaast de gelegenheid om te zorgen voor een juiste mix van talent en technologie. 

De belangrijkste stappen:

  1. Startpunt. Start met een nulmeting. Wie bent u en waar staat u als organisatie? Breng de interne- en externe ontwikkelingen van de organisatie in kaart. Naar welke lange termijn doelen (3-5 jaar) wilt u toewerken? 
  2. Gewenste situatie. Hoe ziet een personeelsbestand eruit dat past bij deze doelen? Op welke vlakken is bijvoorbeeld extra kennis of ervaring nodig? 
  3. Verschillen/wat is er nodig. Waar zitten de verschillen ten opzichte van de huidige situatie? Waar is uitbreiding of krimp noodzakelijk en wanneer? En op welke posities ontstaan uitdagingen door bijvoorbeeld pensionering van medewerkers? Waar ontbreekt bepaalde kennis? Assessments afnemen bij medewerkers kan hier bijvoorbeeld bij helpen. 
  4. Plan van aanpak.  Stel een plan van aanpak op. Kijk daarbij naar de ontwikkeling van huidige medewerkers, het aantrekken van nieuwe medewerkers (incl. employer branding), automatisering, etc. Let op dat het plan van aanpak gedragen wordt door de gehele organisatie, waaronder HR en management. 
  5. Borging. Borg de implementatie en opvolging van uw plan van aanpak. Het is een voortdurend proces waarbij u met regelmaat moet controleren of de personeelsplanning nog optimaal is of dat er bijgestuurd moet worden (minimaal één keer per jaar).

Tijdens dit proces kijkt u ook naar de huidige situatie ten aanzien van instroom, doorstroom en uitstroom. Wat voor acties kunt u op het gebied van HR inzetten om te zorgen voor de juiste talentontwikkeling van medewerkers, zodat zij langer binnen de organisatie blijven? Waar liggen de ambities van de medewerkers en zijn ze duurzaam inzetbaar? Staan zij open voor training en ontwikkeling? Het helpt u gaten te voorkomen op sleutelposities waardoor de continuïteit niet in het geding komt. Dit alles sturend op uw organisatiestrategie.  

Wat zijn de voordelen van strategische personeelsplanning?

  • Verbeterde productiviteit: door verder vooruit te kijken kan een bedrijf beter de juiste talenten aantrekken en behouden. Dit kan ervoor zorgen dat de prestaties van medewerkers verbeteren. 
  • Verloop personeel neemt af: door ervoor te zorgen dat medewerkers zich betrokken voelen bij het bedrijf en dat er geïnvesteerd wordt in persoonlijke ontwikkeling, wordt het verloop lager. 
  • Lagere wervingskosten: doordat u tijdig kunt starten met werven en al in een vroeg traject weet wat de exacte wervingsvraag is. 
  • Betere voorspelbaarheid: toekomstbestendiger en wendbaarder doordat er verder vooruit wordt gekeken. 

Meer informatie

Meer weten over strategische personeelsplanning of begeleiding nodig tijdens de inventarisatie en implementatie hiervan? Onze HRspecialisten ondersteunen graag bij dit soort vraagstukken. Neem contact op via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anniek Auwen
Anniek Auwen | HR-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!