Vanoers.nlHR SolutionsOndersteun uw werknemers tijdens de Ramadan 2024

Ondersteun uw werknemers tijdens de Ramadan 2024 

Ondersteun werknemers met Ramadan

Ieder jaar vasten moslims een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang. Alleen ’s avonds en ’s nachts wordt er gegeten en gedronken en de vastenperiode wordt afgesloten met het Suikerfeest (Eid-al-Fitr) dat drie dagen duurt. Maar wat kunt u doen om uw werknemers zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens de Ramadan in 2024?

Ramadan 2024

In 2024 start de ramadan op 10 maart en eindigt waarschijnlijk op 9 april (afhankelijk van de stand van de maan). Gedurende deze periode zullen veel Islamitische werknemers overdag vasten. Dit jaar betekent dit dat er ongeveer tussen 06.00 en 19.00 uur niet gegeten en gedronken mag worden.

Veilige arbeidsomstandigheden

Van zonsopgang tot zonsondergang niet eten en drinken heeft invloed op uw werknemers. Volgens de Arbowet moet u zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden. U moet dus rekening houden met werknemers die extra vermoeid kunnen zijn, zich minder goed kunnen concentreren en ‘slapjes’ zijn.

Goed werkgeverschap tijdens de ramadan

Elke werkgever in Nederland is volgens de wet gehouden om zich te gedragen als een ‘goed werkgever’. Wat dat precies is, zegt de wet niet, maar een van de dingen die belangrijk zijn voor ‘goed werkgeverschap’, is dat er op een zorgvuldige manier wordt omgegaan met godsdienstige wensen van de werknemers.

Hoe doet u dat met de ramadan? Hieronder een aantal tips:

  • Zorg dat collega’s op de hoogte zijn van en respect tonen voor hun vastende collega’s.
  • Faciliteer indien mogelijk andere werktijden. Vastende medewerkers eten vaak net voor zonsopgang en staan dus vroeg op. Wellicht vindt men het fijn om wat eerder te beginnen.
  • Pas desgewenst pauzes aan zodat uw vastende medewerkers niet tussen hun etende collega’s zitten.
  • Geef vastende werknemers eventueel minder zware werkzaamheden.
  • Creëer een stilteruimte. Veel moslims bidden vijf keer per dag. Dan is een stilteruimte prettig om je even terug te kunnen trekken.
  • Werken uw medewerkers ook ’s avonds en ‘s nachts? Probeer dan de vastende collega’s niet in te roosteren tussen zonsondergang en zonsopgang.
  • Het einde van de ramadan wordt gevierd met een groot feest. Inventariseer tijdig wie er vrij wil zijn zodat u uw planning hierop aan kunt passen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Suzy Buijzen
Suzy Buijzen | Senior jurist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!