Vanoers.nlHR SolutionsOekraïense werknemers en verlenging bewijs van verblijf

Oekraïense werknemers en verlenging bewijs van verblijf 

Oekraïense werknemers en verlenging bewijs van verblijf

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen tijdelijk bescherming krijgen in Nederland op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie (2001/55 EG). Volgens deze richtlijn hebben zij het recht om tot 4 maart 2024 in Nederland te wonen en te werken. Hieronder valt het recht op opvang, medische zorg, onderwijs en mogelijkheid om te werken. Meer informatie over de voorwaarden van de richtlijn (per doelgroep) is te vinden op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Werken in Nederland

De aanvraag voor verblijf onder de richtlijn is gratis en kan ingediend worden bij de gemeente door middel van inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). Als de gemeente de aanvraag goedkeurt, krijgt diegene van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een bewijs om in Nederland te wonen en te werken. Dit bewijs is een sticker in het paspoort of op een los papier of een pasje (O-document). De sticker of het pasje is 1 jaar geldig, van 4 maart 2022 tot 4 maart 2023. Verlenging is mogelijk tot 4 maart 2024. De IND zal tussen 27 januari en 25 februari 2023 brieven versturen met betrekking tot het verlengen van het bewijs van verblijf naar het adres waarop diegene staat ingeschreven bij de gemeente.

Heeft u al Oekraïense werknemers in dienst? Dan moet u dus na 4 maart 2023 opnieuw controleren of uw werknemer in het bezit is van de juiste documenten en daarvan een bewijs bewaren in uw personeelsadministratie. Hier kunt u teruglezen met welke documenten kan worden aangetoond dat iemand onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt en dus mag werken.

Als u een vluchteling uit Oekraïne in loondienst neemt, moet u dat ook altijd melden bij het UWV met het formulier ‘Melden tewerkstelling van een tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne’.

Bewijs van verblijf

Met de volgende documenten kan worden aangetoond dat iemand onder de Europese richtlijn Tijdelijke Bescherming valt en dus mag werken.

Tot 4 maart 2023 Vanaf 4 maart 2023 tot 4 maart 2024
Oekraïense nationaliteit

Bestaand document blijft geldig.

Zij krijgen een brief van de IND omtrent de verlenging van hun documenten.

Sitcker (op inlegvel) en het O-document zijn geldig tot 4 maart 2023. Sticker en O-document zijn geldig tot 4 maart 2024 met een verlengingsbrief van de IND die de werknemer in februari gekregen heeft.
Vluchtelingen uit Oekraïne die niet de Oekraïense nationaliteit hebben

Krijgen een nieuw document van de IND. Hierover ontvangen zij een brief van de IND.

Sticker (op inlegvel) en het O-document zijn geldig tot 4 maart 2023. De IND verstrekt een nieuw O-document in de maand februari 2023. Deze is geldig tot 4 maart 2024.
Vluchtelingen met een tijdelijke vergunning die niet de Oekraïense nationaliteit hebben vallen niet meer onder de Richtlijk Tijdelijke Bescherming na 4 maart 2023. 

Kunnen terugvallen op de asielprocedure. Werkgever moet een tewerkstellingsvergunning aanvragen bij UWV.

Sticker (op inlegvel) en het O-document zijn geldig tot 4 maart 2023. kan terugvallen op asielprocedure. Na 6 maanden in procedure te zijn geweest mag er 24 weken in een periode van 52 weken gewerkt worden als aan de voorwaarden wordt voldaan. Hiervoor is voor de werkgever een tewerkstellingsvergunning vereist die kan worden aangevraagd bij UWV.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze loonadvies specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: loonadvies@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Van Oers Loonadvies

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!