Vanoers.nlHR SolutionsLage-inkomensvoordeel (LIV) afgeschaft per 2025

Lage-inkomensvoordeel (LIV) afgeschaft per 2025 

Lage-inkomensvoordeel (LIV) afgeschaft per 2025

Met ingang van 1 januari 2025 komt het Lage-inkomensvoordeel (LIV) te vervallen. De Eerste Kamer heeft inmiddels ingestemd met dit wetsvoorstel. In 2025 wordt nog wel de tegemoetkoming over het jaar 2024 uitgekeerd aan de werkgevers die hier recht op hebben. Deze tegemoetkoming over 2024 bedraagt € 0,49 per verloond uur met een maximum van € 960,- per werknemer per jaar. Om in aanmerking te komen voor deze vergoeding moeten er wel minimaal 1248 verloonde uren zijn én dient het gemiddelde uurloon tussen de uurloongrens van € 14,33 en € 14,91 uit te komen in 2024. We kenden ook een jeugd LIV, deze werd al per 1 januari 2024 afgeschaft.

Naast LIV ook LKV afgeschaft

Tegelijkertijd met het afschaffen van het LIV wordt ook het loonkostenvoordeel (LKV) voor werkgevers die een oudere werknemer in dienst hebben stapsgewijs afgebouwd. Deze subsidie wordt een jaar later, per 1 januari 2026 afgeschaft.

LKV doelgroep banenafspraak

Het geld dat vrijkomt door het afschaffen van deze regelingen wordt onder andere gebruikt om het ‘LKV doelgroep banenafspraak’ structureel te maken. Hiernaast worden vanaf volgend jaar de criteria verruimd van het LKV voor het herplaatsen van een werknemer met een arbeidshandicap. Met de verruiming komen werkgevers vaker in aanmerking voor LKV wanneer zij een werknemer met een arbeidshandicap gedeeltelijk herplaatsen in de eigen functie of (geheel of gedeeltelijk) ergens anders in het bedrijf.

Werknemers die onder de banenafspraak vallen kan de werkgever raadplegen in het doelgroepregister van het UWV. Om in aanmerking te komen voor de LKV doelgroep banenafspraak is er onder andere een doelgroepverklaring nodig. Omdat de doelgroepverklaring binnen drie maanden na aanvang dienstbetrekking aangevraagd dient te worden, is het belangrijk het register met enige regelmaat te checken.

Meer informatie

Meer weten over marktconform belonen of advies over de overwegingen van aanpassingen in primaire of secundaire arbeidsvoorwaarden? Neem dan contact op met een HRspecialist via onderstaande button of per mail: hrsolutions@vanoers.nl.

Neem contact op

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Manager HR Solutions
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
HR Solutions

Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

Als u alles goed geregeld heeft voor uw mensen, investeert u direct in de toekomst van uw bedrijf en onderneemt u met voorsprong. Dat is hoe we er bij Van Oers naar kijken. Daarom adviseren onze specialisten van HR Solutions u over alles wat te maken heeft met loonadministratie en personeelszaken, zodat u financieel en juridisch alles op orde heeft en vanuit daar kansen kunt creëren.
Meer informatie
Loonadministratie zelf doen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kim Heinen
Kim Heinen | Manager HR Solutions
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!