Vanoers.nlHR Solutions, BelastingadviesInvulling plan opname ineens op pensioendatum

Invulling plan opname ineens op pensioendatum 

Pensioen

In het begin juni gesloten principeakkoord pensioenen is een mogelijkheid opgenomen voor een reeds lang besproken pensioenuitkering ineens. De invulling hiervan was tot voor kort nog onbekend. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft eind juni middels een hoofdlijnenbrief aan de Tweede Kamer meer contouren van de nieuwe mogelijkheid bekend gemaakt.

Individuele keuzemogelijkheid

Volgens de minister wordt deze mogelijkheid geboden om aan de vraag om meer individuele keuzemogelijkheden te kunnen voldoen. Het bij pensionering ineens kunnen opnemen van een deel van het pensioen is één van deze individuele keuzemogelijkheden.

 

Voorwaarden

Er zijn volgens de brief drie voorwaarden verbonden aan de opname ineens:

  • De opname ineens mag maximaal 10% van de waarde van het opgebouwde ouderdomspensioen bedragen.
  • De opname ineens mag enkel op de pensioendatum plaatsvinden.
  • Het pensioen wat resteert na de opname ineens moet nog boven de afkoopgrens van € 484,09 (2019) blijven.

Ondanks dat dit lang tot de mogelijke voorwaarden behoorde, heeft het kabinet ervoor gekozen om geen verplicht bestedingsdoel voor de opname ineens te eisen. Dit in verband met de complexiteit voor de uitvoeringspraktijk en de regeldruk. Ervaringen uit andere landen leren dat de dat deelnemers verstandig omgaan met de vrijheid om een bedrag ineens op te nemen.

 

Overige aandachtspunten

  • Hoogstwaarschijnlijk wordt de opname ineens ook mogelijk gemaakt voor derde pijlerproducten, zoals banksparen, al is nog onduidelijk wat als pensioendatum wordt aangemerkt.
  • Verder wordt er nog aangegeven dat er wordt bekeken of er aanvullende regels nodig zijn indien de dekkingsgraad van pensioenfondsen onder de 100% ligt.
  • Het kabinet en de sociale partners gaan het voorstel de komende tijd verder uitwerken en wetgeving voorbereiden. Mogelijk wordt voor het wetsvoorstel aangesloten bij de overige onderdelen van het principeakkoord, waarvan het kabinet de ambitie heeft om met ingang van 2022 het wettelijk kader gereed te hebben.

Van Oers uw Pensioenadviseur

Heeft u over dit artikel of over pensioenen in het algemeen een vraag, neem dan contact op met uw pensioenadviseur van Van Oers.

kees bullens
Kees Bullens
Belastingadviseur
Contact
  • icon
kees bullens
Kees Bullens
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kees bullens
Kees Bullen | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.