Vanoers.nlHR SolutionsArbeidsmarkt in balans (WAB): is het verstandig om te wachten?

Arbeidsmarkt in balans (WAB): is het verstandig om te wachten? 

arbeidsmarkt in balans (wab) ontslag medewerker

DeWet arbeidsmarktin balans is in aantocht. De Eerste Kamer nam het wetsvoorstel op 28 mei jl. aan. Per 1 januari 2020 veranderen onder andere de regels voor ontslag en de berekening van de transitievergoeding. Is het voor werkgevers verstandig om een werknemer nu te ontslaan of kunt u beter wachten tot 1 januari 2020?

Veranderingen in de transitievergoeding

Als de wijzigingen uit de WAB doorgaan bouwen werknemers geen hogere transitievergoeding meer op als zij langer dan tien jaar in dienst zijn geweest. Op dit moment krijgt een werknemer in de eerste tien jaar een zesde maandsalaris per volledig gewerkt half jaar (oftewel een derde per volledig jaar). Elk daaropvolgend half jaar bedraagt de vergoeding een kwart maandsalaris (oftewel een half maandsalaris per gewerkt jaar). In de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans krijgt iedereen een derde van het maandsalaris per gewerkt jaar. Is de desbetreffende werknemer langer dan tien jaar in dienst? Dan wordt de vergoeding voor u als werkgever goedkoper.

Overgangsregeling voor kleine werkgevers

Per 1 januari 2020 vervallen de overgangsregelingen voor kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers. Deze regelingen zorgden ervoor dat:

  • werknemers van 50 jaar of ouder die meer dan tien jaar in dienst zijn geweest een hogere transitievergoeding ontvangen bij ontslag;
  • werkgevers die voldoen aan de criteria van een slechte financiële situatie een lagere transitievergoeding hoeven te betalen.

Beste moment om medewerkers te ontslaan
Voor kleine werkgevers die een dienstverband willen beëindigen van een werknemer die langer dan tien jaar in dienst is geweest, is het financieel gezien dus gunstiger om een werknemer pas per 1 januari 2020 te ontslaan. Dit geldt des te meer als uw medewerker 50 jaar of ouder is. Voor kleine werkgevers die voldoen aan de criteria van een slechte financiële situatie is het financieel gunstiger om dit jaar nog over te gaan tot ontslag.

Wijziging transitievergoeding betrekken bij onderhandeling

Stel u voor, een werknemer van 57 jaar is 25 jaar in dienst met een maandsalaris van € 4.500. Nu ontvangt zo’n werknemer bij ontslag een transitievergoeding van € 64.500. Vanaf 1 januari 2020 ontvangt die werknemer een transitievergoeding van € 37.500. Een behoorlijk verschil dus. Wel moet een werkgever in het laatste geval uiteraard nog loon doorbetalen tot 1 januari 2020, omdat de werknemer tot die datum in dienst blijft.
Werkgevers die dit jaar nog een vaststellingsovereenkomst willen sluiten met een werknemer die meer dan tien jaar in dienst is geweest, kunnen hem het hiervoor beschreven scenario schetsen. Dit trekt een werknemer mogelijk over de streep om een vaststellingsovereenkomst te tekenen.

Korte dienstverbanden beëindigen

Van werknemers die korter dan twee jaar in dienst zijn, is het voor een werkgever financieel gunstiger om nu al afscheid te nemen. Vanaf 1 januari 2020 vervalt namelijk de voorwaarde dat een werknemer twee jaar in dienst moet zijn geweest om recht te hebben op een transitievergoeding. Tevens dient de transitievergoeding voortaan over de feitelijke duur van de arbeidsovereenkomst te worden berekend en niet meer te worden afgerond op volledig gewerkte halve jaren. Zo’n transitievergoeding zal doorgaans niet heel hoog zijn, maar als een werkgever met veel tijdelijke werknemers werkt, lopen deze kosten toch op.

Combineren ontslaggronden straks mogelijk

De WAB introduceert een nieuwe “cumulatiegrond” (de i-grond) voor ontslag. Hierdoor kan een combinatie van verschillende ontslaggronden die ieder op zich niet geheel bewezen kunnen worden, toch een redelijke ontslaggrond vormen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van disfunctioneren én een verstoorde arbeidsverhouding. Als de rechter ontbindt op basis van de nieuwe i-grond, kan naast de transitievergoeding een extra vergoeding tot maximaal 50% van de transitievergoeding worden toegekend.

Meer weten over het beëindigen van arbeidsovereenkomsten?

Onze arbeidsrechtjuristen adviseren en begeleiden u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Senior jurist
Contact
  • icon
david van nassau
David van Nassau
Foto Suzy Buijzen
Suzy Buijzen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

mariska van as
Mariska van As | Senior loonadministrateur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.