Vanoers.nlDuurzaamheidsadviesOok grote energieverbruikers krijgen energiebesparingsplicht

Ook grote energieverbruikers krijgen energiebesparingsplicht 

ook grote energieverbruikers krijgen energiebesparingsplicht

Vanaf 2023 moeten ook grote energieverbruikende bedrijven verplicht energie besparen. Onderzocht wordt nog of de energiebesparingsplicht ook gaat gelden voor de glastuinbouw. Dit schrijft minister Jetten aan de Tweede Kamer. Daarnaast is besloten dat het budget voor energiebesparing in de glastuinbouw verhoogd zal worden.

Energiebesparingsplicht

Er bestaat al een energiebesparingsplicht voor bedrijven met een energiegebruik van 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas. Deze bedrijven zijn verplicht alle mogelijke energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder.

ETS-ondernemingen

ETS-ondernemingen zijn nu nog van de plicht uitgezonderd, maar het kabinet wil deze uitzondering per 2023 laten vervallen. ETS staat voor Emission Trade System en is het handelssysteem in Europa voor de CO2-uitstoot van de industrie. Een industrieel bedrijf moet in dat systeem voor elke ton uitstoot aan CO2 één emissierecht inleveren. Die emissierechten kunnen worden gekocht en verhandeld.

Meer toezicht

Voor het versterken van toezichthoudende diensten wordt voor de periode 2022-2026 € 56 miljoen beschikbaar gesteld. Om het toezicht te verbeteren wordt ook het zogenaamde basistakenpakket van deze diensten aangepast en kunnen deze diensten de energieverbruiksgegevens bij netbeheerders opvragen.

Actualisatie besparingslijsten

Bovendien worden de lijsten met erkende energiebesparende maatregelen per sector geactualiseerd. Voor 19 bedrijfstakken heeft de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) lijsten beschikbaar, zoals voor de detailhandel en voor kantoren. U kunt de lijsten raadplegen op hun site (rvo.nl).

Meer budget voor energiebesparing glastuinbouw

Om de energietransitie in de glastuinbouw te stimuleren, is daarnaast besloten dat er fors meer budget komt voor energiebesparende maatregelen in deze sector. Het budget van de subsidieregeling Energie-efficiëntie glastuinbouw wordt namelijk opgehoogd van € 25 naar € 60 miljoen. Hierdoor kan het overgrote deel van alle aanvragen worden toegekend.

Overtekend

Het aantal aanvragen voor de subsidie was dit jaar met € 80 miljoen flink overtekend. De subsidie kon van 19 april tot en met 30 juni 2022 worden aangevraagd. Door het grotere budget krijgt de energietransitie in de glastuinbouw een extra boost.

Klimaatneutraal

Het streven is om de glastuinbouw in 2040 klimaatneutraal te laten zijn. De huidige hoge gasprijzen versterken bovendien de noodzaak tot energiebesparende investeringen.

Omvang subsidie

Ondernemers krijgen subsidie als men nieuwe machines en installaties koopt en installeert, zoals LED-belichting. De subsidie bedraagt maximaal 25% van de kosten die onder de subsidie vallen. Bij elke aanvraag moet de subsidie minimaal € 5.000 zijn.

Let op! Na uw aanvraag krijgt u van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) binnen acht weken een brief met de beslissing. Door het hogere budget kan er vertraging ontstaan. Als de RVO uw aanvraag goedkeurt, staat in deze brief ook hoeveel subsidie u krijgt toegewezen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met onze duurzaamheidsspecialisten. Zij helpen u graag verder.

Neem contact op

Bron: SRA

  • icon

Van Oers Corporate Finance
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Duurzaamheidsadvies

Denkt u er ook aan om toekomstbestendiger te gaan ondernemen?

Van Oers kan u ondersteunen en adviseren bij uw duurzaamheidsvraagstuk. De meeste organisaties willen starten met duurzaam ondernemen. Weet u niet waar u moet beginnen? Onze duurzaamheidsspecialisten helpen u hierbij!
Meer informatie
Duurzaamheidsadvies
Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!