Verplichte rapportage zakelijk en woon-werkverkeer per 1 januari 2024
Werkgevers met meer dan 100 medewerkers in dienst moeten per 1 januari 2024 rapporteren over het zakelijk en het woon-werkverkeer van werknemers. Het doel is de CO2-uitstoot als gevolg van dit verkeer te reduceren. Lees het volledige artikel.
Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) per 1 oktober 2023
Importeert uw bedrijf zaken als cement, elektriciteit, meststoffen, (giet)ijzer en staal, aluminium of chemische stoffen van buiten de EU? De moet u hier per 1 oktober 2023 over gaan rapporteren. Vanaf 1 januari 2026 moet u deze ook registreren en betalen. Het doel van deze wetgeving is het corrigeren van prijzen bij import in de EU van daartoe aangewezen goederen op basis van de CO2-uitstoot in het productieproces buiten de EU. Dit zorgt er enerzijds voor dat producenten van buiten de EU geen oneerlijk voordeel krijgen ten opzichte van de Europese markt, anderzijds stimuleert het deze producenten te bewegen naar het verlagen van hun CO2-uitstoot. Op dit moment is nog niet exact bekend hoe de rapportageplicht eruit gaat zien. Lees het volledige artikel.
Waarom accountants biodiversiteit proberen te becijferen
Grotere ondernemingen zullen in de komende jaren moeten voldoen aan de zogenaamde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), waarbij ze transparantie moeten verschaffen aan alle stakeholders over hun impact op het gebied van duurzaamheid. Dit in aanvulling op de traditionele financiële verantwoording die ze al moeten afleggen aan hun aandeelhouders. Deze informatie zal door accountants en/of adviseurs gecontroleerd moeten worden. Maar kan een abstract concept zoals de impact op de biodiversiteit ook teruggebracht worden naar een cijfertje? En wat is dan goed of slecht? In dit artikel wordt de toegevoegde waarde van samenwerking en het gezamenlijk ontwikkelen van nieuwe inzichten in dit nog nieuwe domein toegelicht.
De toekomst van plastic is groen
In twee interessante artikelen wordt dieper ingegaan op de toekomst van plastic. Zo laat TNO zien hoe we CO2 kunnen afvangen en dit om kunnen zetten in bouwstoffen voor plastic. Tegelijkertijd stelt het Nationaal Groeifonds miljoenen euro’s beschikbaar voor het project “BioBased Circular”. Het doel van dit project is om van de Nederlandse chemie een koploper te maken die plastic en kunststof maakt van bouwstenen uit de natuur. Deze, en andere ontwikkelingen, kunnen van grote invloed zijn op ondernemingen in de plastic- en kunststofindustrie of waardeketen; denk aan grondstofleveranciers, producenten, handelaren en gebruikers. Het is belangrijk dat zij tijdig nadenken over de toekomstbestendigheid van hun business model!
Krapte op het stroomnet biedt kansen voor grootverbruikers
De signalen van netbeheerders over krapte op het stroomnet worden steeds luider en frequenter. De grenzen aan de huidige infrastructuur hebben grote gevolgen voor ondernemers en hun (groei)plannen; het realiseren van een benodigde aansluiting kan zomaar jaren duren en in die tijd kan de wereld snel veranderen. Tegelijkertijd biedt het ook kansen voor wie erin slaagt het verbruik van de onderneming te flexibiliseren; dit artikel geeft daar enkele mooie voorbeelden van. Daarnaast zijn er nog andere oplossingen denkbaar, waar we onze klanten met enige regelmaat bij ondersteunen.
Van Oers Transportseminar 2023
Op donderdag 2 november 2023 organiseert Van Oers het jaarlijkse Transportseminar, een inspirerend event waarbij we samen met verschillende inspirerende gastsprekers alle laatste ontwikkelingen uit de sector bespreken. Ook in de transportsector staat verduurzaming hoog op de agenda, daarom zoomen we hier tijdens het seminar verder op in. Tevens is het een goede gelegenheid om te netwerken en ervaringen te delen met andere ondernemers uit de sector. We ontvangen u ook dit jaar op een prachtige locatie, namelijk Bluekens Trucks en Bus B.V. te Breda. Meld u snel aan via onderstaande button!
Meer informatie
Wilt u meer informatie naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.