Vanoers.nlDuurzaamheidsadviesTrue Cost Accounting

True Cost Accounting 

True Cost Accounting

Onze duurzaamheidsadviseurs hebben de handen ineengeslagen met de HAS green academy om de meerwaarde van True Cost Accounting (TCA) voor onze klanten te onderzoeken. Ons team heeft de afgelopen maanden samengewerkt met twee studenten en deze week presenteerden zij de resultaten van het onderzoek. We delen hier graag wat meer over.

True Cost Accounting (TCA)

True Cost Accounting (TCA) is een methode die gebruikt wordt om de werkelijke kosten en baten van verschillende productiesystemen te beoordelen. Het maakt de ongewenste (bij-)effecten in de ketens inzichtelijk door er waarde in euro’s aan te koppelen. De nadelige effecten kunnen spelen in het sociale of humane domein, bijvoorbeeld op het gebied van milieu zoals CO2-uitstoot, maar ook het welzijn van mens en dier. Het in kaart brengen van deze kosten is een eerste stap op weg naar duurzame productieketens voor voedsel, veevoer en non-food, omdat het de ongewenste (bij-)effecten in kaart brengt.

Meerwaarde

Samen met twee studenten van de HAS green academy hebben we in kaart gebracht wat de meerwaarde van TCA kan zijn voor onze klanten. Hiervoor hebben zij input gevraagd aan de collega’s van Van Oers en bedrijven voor wie TCA relevant kan zijn. In een voorbeeldcasus werd de True Cost van een maïskolf berekend, om zo inzicht te geven in de factoren en opbouw van TCA. Uit het onderzoek blijkt dat TCA meerwaarde kan bieden voor onze klanten. Dit omdat het inzicht geeft in de gehele keten voor elk bedrijf in elke sector. Met die informatie kan niet alleen de impact op het millieu verlaagd worden maar kunnen er ook kostenbesparingen worden doorgevoerd.

Toekomst TCA

Onze duurzaamheidsadviseurs zien absoluut voordelen aan het implementeren van TCA voor klanten. Tegelijkertijd is er nog meer informatie nodig voor accountants en klanten om TCA succesvol te kunnen implementeren. Met name rondom de toepasbaarheid per sector, de voor- en nadelen voor een bedrijf, en de berekeningen die aan de basis liggen van TCA. We zijn voornemens dit verder te onderzoeken en mogelijk een eerste pilot uit te voeren. Voor nu bedanken we de studenten van HAS green academy voor hun bijdrage en waardevolle inzichten.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd in het onderzoek of wilt u meer weten over de mogelijkheden van True Cost Accounting? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Keswin Corporaal
Keswin Corporaal
Manager duurzaamheidsadvies

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Keswin Corporaal
Keswin Corporaal | Manager duurzaamheidsadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!