Vanoers.nlDuurzaamheidsadviesInvesteringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Energieprijzen rijzen de pan uit, tegelijkertijd komt er een steeds strenger klimaatbeleid om de CO2 uitstoot van de industrie te verlagen. Het is niet voor niets dat steeds meer particulieren en ondernemers gedwongen zijn te investeren in energiebesparende maatregelen. Om zowel woningeigenaren als zakelijke gebruikers hierin te ondersteunen is daarom ook weer in 2023 de ISDE regeling geopend voor het treffen van besparende en duurzame maatregelen in een bestaande woning of bedrijfspand. De aanvraagperiode is inmiddels gestart.

ISDE-regeling: wat komt in aanmerking?

Via de ISDE kunt u als woningeigenaar subsidie krijgen voor een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening en verschillende typen isolatiemaatregelen. Zakelijke gebruikers kunnen subsidie krijgen voor een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en kleinschalige windturbines.

Let op! Voorkom dat de ISDE-subsidie niet wordt toegekend en beoordeel daarom altijd of u wel aan alle voorwaarden voldoet. Zo kan een woningeigenaar de subsidie pas aanvragen als de energiebesparende maatregel is geïnstalleerd, terwijl de zakelijke gebruiker eerst de subsidie moet aanvragen en daarna pas de koopovereenkomst kan sluiten. Laat uw adviseur altijd eerst meekijken met de offerte of deze maatregelen daadwerkelijk voldoen.

Meer budget beschikbaar

Er is in 2023, meer budget beschikbaar. Vorig jaar was dit € 325 miljoen, dit jaar € 350 miljoen. De ISDE-regeling loopt tot 2030.

Verruiming regeling

Er zijn dit jaar enkele wijzigingen in de subsidieregeling ten opzichte van vorig jaar. Zo kunnen woningeigenaren vanaf dit jaar ook voor één isolerende maatregel subsidie aanvragen. Vorig jaar moesten dit er minstens twee zijn. Ook is de termijn voor de aanvraag verlengd naar 24 maanden.

Let op! De ISDE-subsidie voor kleinschalige turbines en zonnepanelen is alleen nog in 2023 beschikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Dominique Aarts
Dominique Aarts
Adviseur duurzaamheid en innovatie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dominique Aarts
Dominique Aarts | Adviseur duurzaamheid en innovatie
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!